Dette opplyste utviklingssjef Anders Tørud på Nerec-konferansen om nye vindkraftløsninger i Lillestrøm. Tørud understreker overfor Industrien at konseptet for en stor del er basert på kjente løsninger fra offshore olje- og gassindustri. – Vi har klart å dokumentere at innbyrdes påvirkning mellom de tre turbinene er håndterbare, sier han. Det betyr at møllene ikke ”skygger” for hverandre vindmessig og det dannes heller ikke virvler som senker effektiviteten med den innbyrdes plasseringen WindSea har regnet seg frem til.
Bygges i dokk
Hele vindmøllen kan bygges i dokk og slepes ut når den er ferdig. Dette gir lave kostnader og høy, stabil kvalitet, samtidig blir kostnadene til installasjon lave fordi det ikke er nødvendig å benytte løftefartøyer med høy timepris til dette. – For å utføre vedlikehold er det dessuten enkelt og forholdsvis rimelig å slepe plattformen inn til land, sier Tørud.
Roterer
Et spesielt poeng ved konstruksjonen er at hele flyteren roterer rundt forankringen i sentrum i forhold til innkommende vind. Dermed vil hver mølle til enhver tid ha optimal stilling i forhold til vinden. Beregninger basert på modellforsøk i vindtunell og vanntank har vist at vindmøllene kan produsere 41,4 GWh per år. Dette er 93 prosent av hva tre frittstående møller av samme størrelse ville ha gitt.
Til britisk sektor
WindSea kan brukes fra cirka 45 meters vanndyp og dypere. Dette gjør at løsningen kan brukes på flere av feltene som er utlyst i tredje utlysningsrunde på britisk sektor. – Den flytende vindmøllen vil være konkurransedyktig med de bunnmonterte løsningene vi ser i dag fra 45 meter og vil være konkurransedyktig med de andre flytende løsningene som blir utviklet for dypt vann, understreket Tørud i sitt foredrag på konferansen.
Norsk og dansk
Bak WindSea, som regner med å ha den første fullskala flyteren i vannet i løpet av 2013/2014, står det middels store norske engineering- og produksjonsselskapet NLI med 800 ansatte og danske Force Technology med over 1100 ansatte og stor tyngde innen FoU. Fordelingen NLI og Force er 49/51. NLI leverer løsninger til både olje og gass, industrielle anlegg, maritim industri, samt broer og bygg.
– Vi inviterer nå investorer og partnere inn i vårt prosjekt, opplyste Tørud.