Nytt havneområde ferdig utfylt i forbindelse med Gartnerløkkaprosjektet

Nok en milepæl er nådd med ferdigstillelse av entreprise 4, fylling i sjø / havnebasseng i Kristiansand, i det store E18/E39 Gartnerløkka-Kolsdalen-prosjektet til Statensvegvesen.

Slik ser det ferdig utfylte havneområdet ved Gartnerløkka i Kristiansand ut. Her kommer bl.a. ny biloppstillingsplass for Danmarksferga. Utvidelsen av området ligger i forgrunnen ut mot havet.
Slik ser det ferdig utfylte havneområdet ved Gartnerløkka i Kristiansand ut. Her kommer bl.a. ny biloppstillingsplass for Danmarksferga. Utvidelsen av området ligger i forgrunnen ut mot havet. Foto: Statens vegvesen
Av Thor Søndenaa
3. feb. 2023 - 13:40

Det planlagte prosjektet omfatter bygging av ny E18/E39 i Kristiansand kommune med nye kryss med Vestre Strandgate, ferjeterminalen og rv. 9, del av ny Havnegate med adkomst til containerhavn, prioriterte løsninger for kollektivtrafikk og gjennomgående sykkelekspressveg.

Mye sprengtstein

Byggeleder i Statens vegvesen, Bård Kimestad <i>Foto:  Statens vegvesen</i>
Byggeleder i Statens vegvesen, Bård Kimestad Foto:  Statens vegvesen

Prosjektet inngår i KVU/KS1 for Samferdselspakke Kristiansandsregionen som ble behandlet av regjeringen i 2012.

– Rundt 220.000 kubikkmeter sprengstein er gått med til utvidelse av kaiområdet / støttefyllinger på havbunnen, forteller byggeleder i Statens vegvesen, Bård Kimestad, til Veier24.

- Arbeidet startet i mars 2022 og ble avsluttet nå i desember. Utførende entreprenør har
vært TT-anlegg med Kragerø Sjøtjenester AS som underentreprenør. Norconsult har hatt
ansvaret for prosjekteringen.

Mye steintrafikk 

Mye stein ble kjøpt inn fra Nye Veier sitt anlegg på E39 Kristiansand vest – Mandal øst. Noe ble også hentet fra Vegvesenets egne lagre fra tidligere lokale prosjekter. Drøyt 20.000 lastebillass med lokal stein er fraktet inn til havneområdet. Kimestad forteller at det til tider har vært utfordrende å legge denne trafikken på en vei som fra før har en høy ÅDT der avkjøringen til havna ligger. Trafikkdirigenter har vært satt inn for å ivareta sikkerheten.

En lekter har bistått i utfyllingsarbeidet. Fronten av fyllingen er plastret. Selve kaiområdet er utvidet med 5.800 kvadradtmeter til fordel for byen og ikke minst Danmarksferga som vil få en ny og romslig oppstillingsplass for kjøretøy når fergeterminalen blir bygget om.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.