ENERGI

Nytt gassfunn i Nordsjøen – kan settes i produksjon allerede i år

Equinor melder om et drivverdig gassfunn ved Gina Krog-feltet i Nordsjøen.

Equinor har funnet mer gass i nærheten av Gina Krog-feltet, som kan settes i produksjon før utgangen av året.
Equinor har funnet mer gass i nærheten av Gina Krog-feltet, som kan settes i produksjon før utgangen av året. Foto: Ole Jørgen Bratland/Equinor
Ina AndersenIna AndersenJournalist
6. nov. 2023 - 12:40

Equinor melder mandag at de har gjort et gassfunn ved Gina Krog-feltet i Nordsjøen. Det er et lite funn, og er beregnet til å være mellom 5 og 16 millioner fat utvinnbar gass. 

Funnet vurderes likevel som kommersielt, fordi det kan utnytte eksisterende infrastruktur ved Gina Krog-plattformen – og kan settes i produksjon allerede i løpet av året. 

Brønnen er boret som en utvinningsbrønn med letemål. Forberedelser er allerede utført på Gina Krog, og feltet har ledig kapasitet, slik at brønnen raskt kan settes i produksjon, opplyser selskapet. 

Forlenger levetiden

– Funnet vil bidra til å forlenge levetiden og styrke lønnsomheten til Gina Krog, og er viktig for hele Sleipner-området. Dette viser hvor viktig det er å lete i modne områder på norsk sokkel, sier Camilla Salthe, direktør for felt i senfase i Equinor, i meldingen.

Tidligere i år leverte også selskapet en utbyggingsplan for Eirin-feltet. Det inneholder 27,6 millioner fat gass, og vil bli bygget ut med en havbunnsløsning knyttet til Gina Krog-plattformen.

Da energikrisen rammet i 2021, etter at Russland kuttet i gassforsyningen til Europa og prisene gikk i taket, valgte Equinor å øke sin gasseksport fra Gina Krog. Gass som tidligere ble brukt til injeksjon for oljeutvinning, ble i stedet for sendt i rør til kontinentet.

Det utløste også et behov for prosjekter som kan forlenge levetiden for feltet.

– Sammen med Eirin-utbyggingen er funnet en viktig brikke i dette arbeidet, opplyser selskapet. 

Dette er det første kommersielle funnet i Gina Krog-lisensen siden 2011.

Brønnen ble boret av riggen Noble Lloyd Noble. Equinor er operatør med Kufpec og PGNiG som partnere.

Klimasøksmålet vant frem, og fikk kjent godkjenningenav tre felt på norsk sokkel ugyldig. Yggdrasil-feltet er det desidert største av de tre. Det er under utbygging i Nordsjøen.
Les også

Disse feltene har nå ugyldige tillatelser

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.