Nytt forsøk på gangbru over Glomma

Sarpsborg kommune gjør et nytt forsøk på å få en akseptabel pris på en gangbu over Glomma. Da en spennbåndbru ble sendt ut på anbud for tre år siden, ble prisene for høye. Nå er en buebru utlyst med frist 10. august.

I dag må man en lang omveg over Sarpsbrua for å gå mellom Opsund og Hafslundøy. Om vel et år kan man gå over denne brua - hvis den ikke blir for dyr.
I dag må man en lang omveg over Sarpsbrua for å gå mellom Opsund og Hafslundøy. Om vel et år kan man gå over denne brua - hvis den ikke blir for dyr. Bilde: Plan Arktekter
9. juni 2016 - 14:41

Spennbåndbrua var resultatet av en arkitektkonkurranse. Anbudene som kom inn, tydet på at brua ville bli omtrent dobbelt så dyr som beregnet.

Brua som kommunen ber om pris på nå, er en nettverksbuebru. Inntil for få år siden var det bare to slike bruer i landet, men de siste årene er det bygd og utlyst så mange at det har blitt lettere å beregne prisene på dem. Kommunen tar likevel forbehold i utlysningen om at finansieringen går i orden.

Brua skal gå mellom bydelene Opsund og Hafslundøy. Den skal spenne over hele Glomma. Totallengden blir 125 meter. Buespennet blir 86 meter langt. Avstanden mellom landfestene for buen blir 106,5 meter.

Gangbanen får total bredde på 5,45 meter. Av dette blir 3,5 meter disponibelt for trafikantene. I buespennet består gangbanen av en stålplate med langsgående og tversgående avstivning. Sidespennene blir støpt.

De delene av buen som kommer under kjørebanen, blir også støpt. Over kjørebanen blir det stål. Pilhøyden blir 13,4 meter.

Buespennet er planlagt bygd på en golfbane på Hafslundøy. Derfra skal det fraktes på lekter til riktig posisjon.

Brua er prosjektert av Sweco og Plan Arkitekter. Til sankthansaften neste år skal den være klar til bruk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.