OLJE OG GASS

Nytt forskningssenter for oljevirksomhet i Arktis til Tromsø

 

Et nytt forsknings- og kompetansesenter for petroleumsvirksomhet i Arktis blir lagt til Tromsø.
Et nytt forsknings- og kompetansesenter for petroleumsvirksomhet i Arktis blir lagt til Tromsø. Bilde: Colourbox
29. mai 2013 - 14:50

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) hadde bestilt to flybilletter til Nord-Norge onsdag. Billetten til Narvik ble ikke benyttet etter at Norges forskningsråd avgjorde at det var Tromsø, og ikke malmbyen som får det nye senteret for arktisk petroleumsforskning.

Varig betydning

På Universitetet i Tromsø ble tildelingen feiret til gagns med musserende vin og bløtkake, og oljeministeren kvitterte med å understreke at senteret som skal forske på utfordringer innen petroleumsutvinning i arktiske strøk ikke bare er viktig, men også vil få en varig betydning.

– Det er ikke hver dag man får være med på en beslutning som du vet får vedvarende og strukturell betydning, sa oljeministeren under feiringen i Tromsø.

Flytter tyngdepunkt

Senteret skal ha tilhold på Universitetet i Tromsø og får 50 millioner over fem år fra Olje og Energidepartementet og Utenriksdepartementet. I tillegg bidrar Troms fylkeskommune med 18 millioner til forskerne som skal stå i spissen for teknologiutvikling og helhetstenkning i olje- og gassvirksomhet i Arktis.

– Denne etableringen er med å flytte tyngdepunktet i petroleumsrelatert forskning nordover. Til nå har det vært miljøer fra Trondheim og sørover som har vært sterke på petroleumsforskning, sier universitetsrektor Jarle Aarbakke til NTB.

Inkluderende

Han inviterer Narvik-miljøet til å bidra. Listen over samarbeidspartnere er svært lang og selv om Tromsø gikk av med seieren i den knallharde lokaliseringskampen, ble det lagt vekt på å være en raus vinner i festtalene på universitetet.

– At Tromsø trakk det lengste strået, betyr ikke at det var en dårlig søknad fra Narvik. Vi har ikke mindre forventninger til hva som skal leveres etter dette. Det har vært en sunn konkurranse i nord, og Narvik-miljøet har vist en kunnskap og et ambisjonsnivå som det kommer til å bli bruk for i tida som kommer, sier Borten Moe.

Gir løsninger

Oljeministeren understreker at norsk oljehistorie er historien om en næring som gradvis har flyttet nordover. Han møter en «enorm» optimisme på sine reiser i nord.

– Mange ser muligheter for vekst og velferd. Nå skal det samme skje her som den utviklingen som har preget trøndelags- og vestlandskysten. Men det er andre utfordringer i nord. Geologien er annerledes og dersom vi også skal utnytte ressursene opp mot Svalbard og kanskje enda lenger nord trenger vi kunnskap og teknologi som gjør det trygt. Det vil det nye forskningssenteret i Tromsø bidra til, sier Ola Borten Moe.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.