Nytt dataangrep mot regjeringen

Nytt dataangrep mot regjeringen
ALVORLIG: Dataangrepene mot regjeringen har ført til at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har hevet trusselnivået til nivå 3, tilsvarende Stuxnet-angrepet i sommer. Bilde: Mona Strande

Dataangrepene har ført til at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har hevet trusselnivået til nivå 3, det høyeste siden norske oljeselskaper, energiverk og andre vitale samfunnsstrukturer ble angrepet av viruset Stuxnet i sommer, skriver Aftenposten.

Infiserte PDF-er

På dataskjermene fanget overvåkerne opp en rekke nye og målrettede dataangrep mot statsrådene og deres medarbeidere – i form av e-poster med infiserte PDF-filer – som strømmet gjennom brannmurene og inn i e-post-kurvene til de ansatte i departementene.

NSM og Regjeringen har holdt det siste angrepet skjult for offentligheten. Årsaken er man fortsatt jobber med å løse problemet og undersøker hvem som står bak. Det vil dessuten gjøre det lettere å avsløre bakmennene, enten det er hackere, datakriminelle eller utenlandsk etterretning.

Advarer mot ny bølge

Men i et internt, hemmelig varsel til sikkerhetsansvarlige i regjeringskvartalet og enkelte andre samfunnsviktige institusjoner har NorCERT advart mot en ny bølge av «målrettede angrep mot kritisk infrastruktur».

– Det er svært sjelden vi går ut med slike vurderinger offentlig i sanntid fordi slik informasjon kan misbrukes, sier informasjonssjef Kjetil Berg Veire i NSM. (©NTB)

Les mer om: