IT

Nytt dataangrep mot regjeringen

ALVORLIG: Dataangrepene mot regjeringen har ført til at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har hevet trusselnivået til nivå 3, tilsvarende Stuxnet-angrepet i sommer.
ALVORLIG: Dataangrepene mot regjeringen har ført til at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har hevet trusselnivået til nivå 3, tilsvarende Stuxnet-angrepet i sommer. Bilde: Mona Strande
26. nov. 2010 - 07:41

Dataangrepene har ført til at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har hevet trusselnivået til nivå 3, det høyeste siden norske oljeselskaper, energiverk og andre vitale samfunnsstrukturer ble angrepet av viruset Stuxnet i sommer, skriver Aftenposten.

Infiserte PDF-er

På dataskjermene fanget overvåkerne opp en rekke nye og målrettede dataangrep mot statsrådene og deres medarbeidere – i form av e-poster med infiserte PDF-filer – som strømmet gjennom brannmurene og inn i e-post-kurvene til de ansatte i departementene.

NSM og Regjeringen har holdt det siste angrepet skjult for offentligheten. Årsaken er man fortsatt jobber med å løse problemet og undersøker hvem som står bak. Det vil dessuten gjøre det lettere å avsløre bakmennene, enten det er hackere, datakriminelle eller utenlandsk etterretning.

Advarer mot ny bølge

Men i et internt, hemmelig varsel til sikkerhetsansvarlige i regjeringskvartalet og enkelte andre samfunnsviktige institusjoner har NorCERT advart mot en ny bølge av «målrettede angrep mot kritisk infrastruktur».

– Det er svært sjelden vi går ut med slike vurderinger offentlig i sanntid fordi slik informasjon kan misbrukes, sier informasjonssjef Kjetil Berg Veire i NSM. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.