OLJE OG GASS

Nyhamna blir ny gass-hub

Ole K. Helgesen
8. sep. 2009 - 07:45
Vis mer

Flere funn i Norskehavet trenger transportløsninger fra 2015 ettersom Åsgard Transport-røret til Kårstø ikke har kapasitet til å transportere mer gass før i 2020.

Knutepunkt

Derfor vurderer det statlige selskapet Gassco fortløpende om det er nødvendig å bygge ut en ny eksportrørledning fra området.

Selskapet bekrefter at Nyhamna mest sannsynlig blir et gassknutepunkt for nye felt i Norskehavet.

– Vi mener fremdeles at det skal være mulig å benytte de eksisterende eksportrørledningene. I 2020 vil det bli ledig kapasitet i Åsgard T. Samtidig ser vi at det er ledig kapasitet i Langeled. Og Nyhamna blir stadig mer sannsynlig som et gassknutepunkt, sier Gassco-sjef Brian Bjordal til Teknisk Ukeblad.Nytt eksportrør aktuelt

Han håper det lar seg gjøre å bruke eksisterende rørkapasitet i forhold utbygging av nye felt i Norskehavet fordi dette gjør lønnsomheten bedre.

Men han utelukker likevel ikke et nytt eksportrør sørover.

– Dette er en dynamisk prosess og vi får stadig nye tall å forholde oss til. Dersom det blir gjort nye store funn, vil det trolig være nødvendig å bygge et nytt eksportrør.

Ifølge Romsdals Budstikke er et nytt 32 tommers eksportrør fra Nyhamna til St. Fergus i Skottland et aktuelt alternativ.Spennende område

Blant gassfunnene i Norskehavet som mangler transportløsninger er Onyx, Gro, Luva og Victoria. I fjor skrev Teknisk Ukeblad at Shell ønsker å ta Onyx-gassen til Ormen Lange-anlegget på Nyhamna hvor selskapet er operatør.

Og i sommer kom det fram at Nyhamna er med i alle utbyggingsalternativene Shell har for feltet som ligger på Haltenbanken 200 km nord for Gossen.

Det pågår også omfattende letevirksomhet i Norskehavet. I Shell er det stor optimisme knyttet til boringen på Dalsnuten neste år.

Denne er basert på samme letemodell som førte til Gro-funnet, og mange tror det kan gjøres et stort gassfunn, kanskje like stort som Ormen Lange.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.