OLJE OG GASS

Nyhamna blir ny gass-hub

Ole K. Helgesen
8. sep. 2009 - 07:45
Vis mer

Flere funn i Norskehavet trenger transportløsninger fra 2015 ettersom Åsgard Transport-røret til Kårstø ikke har kapasitet til å transportere mer gass før i 2020.

Knutepunkt

Derfor vurderer det statlige selskapet Gassco fortløpende om det er nødvendig å bygge ut en ny eksportrørledning fra området.

Selskapet bekrefter at Nyhamna mest sannsynlig blir et gassknutepunkt for nye felt i Norskehavet.

– Vi mener fremdeles at det skal være mulig å benytte de eksisterende eksportrørledningene. I 2020 vil det bli ledig kapasitet i Åsgard T. Samtidig ser vi at det er ledig kapasitet i Langeled. Og Nyhamna blir stadig mer sannsynlig som et gassknutepunkt, sier Gassco-sjef Brian Bjordal til Teknisk Ukeblad.



Nytt eksportrør aktuelt

Han håper det lar seg gjøre å bruke eksisterende rørkapasitet i forhold utbygging av nye felt i Norskehavet fordi dette gjør lønnsomheten bedre.

Men han utelukker likevel ikke et nytt eksportrør sørover.

– Dette er en dynamisk prosess og vi får stadig nye tall å forholde oss til. Dersom det blir gjort nye store funn, vil det trolig være nødvendig å bygge et nytt eksportrør.

Ifølge Romsdals Budstikke er et nytt 32 tommers eksportrør fra Nyhamna til St. Fergus i Skottland et aktuelt alternativ.



Spennende område

Blant gassfunnene i Norskehavet som mangler transportløsninger er Onyx, Gro, Luva og Victoria. I fjor skrev Teknisk Ukeblad at Shell ønsker å ta Onyx-gassen til Ormen Lange-anlegget på Nyhamna hvor selskapet er operatør.

Og i sommer kom det fram at Nyhamna er med i alle utbyggingsalternativene Shell har for feltet som ligger på Haltenbanken 200 km nord for Gossen.

Det pågår også omfattende letevirksomhet i Norskehavet. I Shell er det stor optimisme knyttet til boringen på Dalsnuten neste år.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Denne er basert på samme letemodell som førte til Gro-funnet, og mange tror det kan gjøres et stort gassfunn, kanskje like stort som Ormen Lange.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.