IT

Nye wifi-brikker kan holde det gående i over et år på et par AA-batterier

Kan gi en rekke nye bruksområder.

Testkit: Texas Instruments tilbyr testkits til alle som vil bygge strømgjerrig wifi inn i produktene sine
Testkit: Texas Instruments tilbyr testkits til alle som vil bygge strømgjerrig wifi inn i produktene sine Bilde: Ray Detwiler
23. juni 2014 - 13:10

Skal IoT – Internet of Things – realiseres, trengs det en forbindelse ut til alle tingene. Den kan være kablet ellet trådløs, men det er sistnevnte som stikker seg ut med lave kostnader.

«Ting» kan være billige, og da kan ikke oppkoblingen være kostbar.

Bluetooth Low Energy har vært hyllet som teknologien som kan virkeliggjøre billige forbindelser, men den krever ofte en mobiltelefon som en slags ruter for å fungere.

Det er utmerket for mange anvendelser, men knapt noen teknologi slår wifi. De fleste bygninger har fått en wifi-infrastruktur både privat og i industrien og ellers i næringslivet.

Nå har Texas Instruments lansert brikken som skal flytte internett over wifi ut i små dingser over alt. To faktisk. SimpleLink Wi-Fi CC3200 med og SimpleLink Wi-Fi CC3100 uten en mikrokontroller – en enkel prosessor.

Les også: Norske forskere vil ha 1000 ganger raskere nett

Billig i drift

En av showstopperne med wifi har vært kraftforbruket. Det å henge opp en sensor og koble den til trådløst har vært en strømkrevende affære.

Slik er det ikke lenger, ifølge systemingeniør for trådløse forbindelser i TI, Roger Munk.

– Bluetooth LE vil fremdeles bruke mindre strøm, men de to nye SimpleLink wifi-brikkene gjør det mulig å bygge enheter som går på batteri og koble dem til nettverket i bygningen.

Texas bruker mye av den samme teknologien som benyttes i Bluetooth LE for å redusere kraftforbruket.

Selv når kretsen er oppkoblet sover den mesteparten av tiden. Inntil to sekunder av gangen kan den ta seg en blund og kutte strømforbruket til nesten ingenting.

– Sovetiden avhenger av applikasjonen. Jo mer kretsen sover, jo lenger varer batteriet. Det er svært sjelden kretsen må sende og motta data hele tiden. Det viktige er at den formidler informasjon når det trengs. Det tar bare 150 ms å etablere en sikker kryptert forbindelse, så det kastes ikke bort mye tid og strøm på det, sier Munk.

De nye kretsene kan opprettholde en wifi-forbindelse i over et år basert på et par billige AA-batterier.

Han tror de nye kretsene vil gjøre det mulig å bruke wifi på helt nye områder, slik som i fjernkontroller og i smartklokker.

Spesielt dyrt blir det heller ikke. I volumer på tusen vil de koste fra 6,70 dollar uten mikrokontroller til 7,99 dollar med.

Les også: Verdens raskeste wifi når nye høyder

Trådløst behov: Ifølge Texas Instruments er det et stort, utappet behov for wifi-basert kommunikasjon i industrien når batteriforbruket kan senkes.
Trådløst behov: Ifølge Texas Instruments er det et stort, utappet behov for wifi-basert kommunikasjon i industrien når batteriforbruket kan senkes.

Enklere

Det er ikke bare strømforbruket som skal lokke kunder til de nye WiFi-brikkene.

– Tradisjonelt har det vært vanskelig å programmere wifi. Det har vi gjort noe med. Vi har utviklet verktøy som gjøre det vesentlig mye lettere å programmere kretsene for å bygge dem inn i nytt utstyr, sier Munk.

Han tror trådløs wifi basert på batterier vil bli et godt komplement til all den kabelbaserte anvendelse vi allerede har i industrien.

Les også: Slik får du mye skylagring helt gratis

Norsk kompetanse

TI har sitt utviklingssentrum for Bluetooth Low Energy i Oslo, og de kan veldig mye om hvordan man skal få radioelektronikk til å bruke veldig lite strøm.

– Vi har jobbet tett sammen med gruppen som har utviklet de nye wifi-brikkene og hjulpet dem med design og strømforbruk. Det er veldig spennende at vi nå kommer med wifi-brikker som klarer seg med så lite strøm. Men det vil fremdeles være et stort gap til bluetooth. Slike kretser bruker fjerdedelen eller mindre, sier sjef for lavenergiradio i Texas Instruments, Øyvind Birkenes.

Han tror de to teknologiene kommer til å eksistere side om side og utfylle hverandre.

Bluetooth Low Energy er en teknologi som passer til å koble enheter til smartmobiler eller PC-er, mens wifi passer godt i bygninger ved å koble til eksisterende nettverk.

– De fleste har jo allerede en ruter som kommuniserer via wifi, og det gjør det enkelt å bygge ut nettverket med slike brikker.

Les også:

Slik skal forskerne gjøre 5G-nettet 1000 ganger raskere enn 4G

Opera Max skal halvere dataforbruket på mobilen

«Radiolampe» skal fikse innendørsdekningen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.