Nye Veier-prosjekt var først ut med å ta i bruk digitalt planvarsel

For aller første gang er det sendt ut planvarsel digitalt. Dette skjedde på E6 Gyllan-Kvål, der grunneiere og naboer fikk varselet digitalt på Altinn.

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup ga i dag klarsignal for å sende ut Norges første digitale planvarsel - i et digitalt møte, så klart.
Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup ga i dag klarsignal for å sende ut Norges første digitale planvarsel - i et digitalt møte, så klart. Foto: Norconsult
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
14. jan. 2021 - 10:19
Anette Aanesland., administrerende direktør i Nye Veier AS. <i>Foto:  Jacob Buchard, Nye Veier</i>
Anette Aanesland., administrerende direktør i Nye Veier AS. Foto:  Jacob Buchard, Nye Veier

 Norconsult, som er Nye Veiers rådgiver på prosjektet, har laget en tjeneste for digital varsling av planoppstart. Dette er i tråd med Nye Veiers visjon om å tenke nytt og å gjøre ting litt annerledes.

– Nye Veier er en endringsagent, også når det gjelder digitalisering. Dette gjenspeiles i alle våre konkurranser. Våre krav til digital gjennomføring gjelder for alle faser av våre prosjekt, fra utlysing av konkurranse til ferdigstillelse og overlevering samt garanti og vedlikehold, sier Anette Aanesland, administrerende direktør i Nye Veier.

Effektiviserer og bidrar til medvirkning

Det planlegges for ca. 17 km firefelts motorvei fra Gyllan til Kvål i Trøndelag. Kartet viser planavgrensningen. <i>Foto:  Nye Veier</i>
Det planlegges for ca. 17 km firefelts motorvei fra Gyllan til Kvål i Trøndelag. Kartet viser planavgrensningen. Foto:  Nye Veier

Ved å digitalisere planprosessen, effektiviseres dette arbeidet betydelig. Norconsult anslår at man sparer flere dagsverk på digital varsling, avhengig av planområdets omfang. Det er også mer miljøvennlig å sende varsel digitalt fremfor på papir. Og ikke minst, vil det gjøre det enklere for publikum å medvirke i planprosessen. Dette er et viktig prinsipp for Nye Veier. 

– Nye Veier ønsker bred medvirkning, og gjerne på et så tidlig stadium som mulig. Vi kjenner nødvendigvis ikke til alt rundt de lokale forholdene. Det er ikke mulig. Derfor vil vi gjerne at de som har denne kunnskapen deler den med oss og kommer med sine innspill. Vår erfaring er at vi får bedre planer når kommuner, offentlige etater, grunneiere og andre deltar aktivt i planprosessen, sier Aanesland.

Digital verktøykasse

Den nye tjenesten er en del av Kommunal- og moderniseringsdepartementets arbeid med å lage en digital verktøykasse som gjør det mulig å utvikle ulike digitale løsninger på planområdet. Å sende digitalt varsel om planoppstart er det første verktøyet i kassen. 

– Digitalisering av plan- og byggeprosesser er viktig for at innbyggere, næringsliv og frivillig sektor skal få en enklere hverdag. Nå er vi i gang med å digitalisere planprosessene, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) som i et digitalt møte ga grønt lys for norgeshistoriens første digitale planvarsel.

Det er Norconsult Informasjonssystemer, sammen med Ambita, som har utviklet løsningen. Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) har etablert en tjenesteplattform som sikrer at oppstartsvarslene sendes ut via Altinn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.