KARRIERE

Nye tiltak mot sosial dumping

Dag Yngve Dahle
15. mai 2007 - 10:47

Tiltakspakken skal gjennomføres i form av forskrifter, som nå skal ut på høring.

Strammer inn

Pakken inneholder følgende tiltak:

  • Arbeidsgiverne får et utvidet ansvar for å følge opp lønns- og arbeidsvilkårene til de ansatte, herunder utenlandske arbeidere. De har heretter plikt til å sørge for at at underentreprenører og andre oppdragstakere lønner de ansatte i tråd med allmenngjøringsforskriften.
  • Tillitsvalgte skal få innsynsrett i vilkår og kontrakter. Innsynsretten gjelder også hos underleverandører som selskapene bruker. De tillitsvalgte skal ha taushetsplikt om disse forholdene, men kan overlevere dokumentasjon til Arbeidstilsynet eller Petroleumstilsynet.
  • Regjeringen strammer i tillegg inn forholdene rundt innleie av arbeidskraft. De gjør de gjennom en obligatorisk godkjennings- og kontrollordning for vikarbyråer. I tillegg utvider de kravene om at tillitsvalgte skal trekkes inn ved inn- og utleie av arbeidskraft.

– Tiltakene er et viktig skritt på veien for å følge opp regjeringens handlingsplan mot sosial dumping. Vi trenger arbeidsinnvandring, men vi skal samtidig sørge for at den skjer i ryddige former, og vi skal unngå et todelt arbeidsliv hvor utenlandsk arbeidskraft jobber uregistert og på uakseptable vilkår, sier Bjarne Håkon Hanssen i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.