Bildene er publisert i siste utgave av tidsskriftet Nature, og er tatt fra solteleskopet SST på øya La Palma. Norge har finansiert 10 prosent, eller 1,7 millioner kroner av det hovedsakelig svenske observatoriet. - Disse fantastiske bildene gir oss økt forståelse av prosessene på Solas overflate. Det kan i sin tur lede til at vi på sikt får bedre romværvarsling, sier professor Mats Carlsson ved Astrofysisk Institutt i Oslo, som også leder den norske delegasjonen ved stasjonen.
Romværvarslig har fått en større betydning for industrien etter at det ble kjent at partikkelstormene fra Sola ikke bare fører til nordlys, men også kan slå ut så vel satellitter som kraftoverføringer og kommunikasjonssystemer på landjorda.
Kjempelinse
Fra før har solforskere kunnet glede seg over bilder fra solobservasjonssonden Soho. Men dens linser er bare 10-20 cm i diameter, mot 1 meter på teleskopet på La Palma. - Størrelsen på teleskopet betyr svært mye. La Palma ligger dessuten på et av verdens gunstigste plasser med hensyn til meteorologi og en stabil atmosfære. Teleskopet er dessuten utstyrt med et svært avansert system som skal eliminere uro i atmosfæren, som ellers gjør bildene uklare, sier Carlsson.
I teleskoptuben er det vakuum og et speil i strålegangen endrer form ca. 1000 ganger i sekundet for å motvirke lufturoen. Dette gjør at bildene er de skarpeste som noensinne er tatt av Sola. Oppløsningen på soloverflaten, som er 150 millioner kilometer unna, er 70 kilometer. Det svarer til å kunne lese nederste rad på en synstest-tavle på 3 kilometers avstand. Soho-sonden kan imidlertid ta bilder av stråling fra Sola som filtreres vekk av jordatmosfæren.
Se de fantastiske bildene og les mer: Gå til tu.no og søk på "Palma"