ENERGI

Nye løsninger for å lage strøm av spillvarme kan gi muligheter for norsk industri

En stor del av verdens energiproduksjon blir ikke utnyttet. Nå mener både norske og tyske forskere å ha funnet ut hvordan spillvarmen kan utnyttes til produksjon av strøm, noe som kan gi enorme besparelser.

Plaststrimler som trekker seg sammen og utvider seg avhengig av temperaturen skaper en mekanisk bevegelse som igjen utnyttes til å produsere strøm.
Plaststrimler som trekker seg sammen og utvider seg avhengig av temperaturen skaper en mekanisk bevegelse som igjen utnyttes til å produsere strøm. Foto: Poligny
Steinar Steinkopf Sund
14. okt. 2019 - 15:00

Det nystartede Düsseldorf-selskapet Poligy har utviklet plastrimler som består av to lag som brukes til å danne et hjul eller et bånd i termiske motorer og solcellemoduler. Plaststrimlene består av karbonfibre og polybutylentereftalat (PBT) og utgjør to lag som har forskjellige egenskaper. Det ene laget utvider seg mye ved oppvarming og det andre lite. Plaststrimlene trekker seg dermed sammen og utvider seg avhengig av temperaturen, og skaper dermed en bevegelse i hjulet eller beltet som deretter driver en generator og genererer strøm.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.