SAMFUNN

Nye løftebrudd

18. okt. 2001 - 18:06

Avskrivningssatsene på maskiner i industrien er fortsatt lave, bare halvparten av de svenske. Dette bekymrer Prosessindustriens landsforening (PIL). Men administrerende direktør i PIL, Per Terje Vold , ser positivt på at

skatteletten vil bidra til lavere lønnsvekst.

Administrerende direktør Karl Nysterud i Teknologibedriftenes landsforening er rystet over forslaget til statsbudsjett for 2002 og sier det oppfordrer norsk industri til å investere utenfor Norge.

Flaskehalser

Ikke bare er, ifølge talsmenn for industrien, skatte- og avgiftsnivået for høyt. Infrastrukturtilbudet er for lite påaktet. Transportkostnadene i Norge ligger 30-40 prosent høyere enn i konkurrerende land. Utbedring av dårlige veier vil gi rimeligere og mer effektiv transport fra distriktene.

På landsbasis er 3000 anleggsarbeidere arbeidsledige eller permittert på grunn av tørke i store oppdrag. Forbundsleder Arnfinn Nilsen i Norsk Arbeidsmandsforbund er bekymret over utviklingen, ikke minst over at utenlandske konkurrenter kjøper opp norske anleggsbedrifter. Forbundet krever at planlagte anlegg settes i gang. Nilsen er oppgitt over at bygg og anlegg blandes sammen. De er like forskjellige som kokke- og sveisefaget, sier han.

Den nye lederen i finanskomiteen, Siv Jensen (FrP), uttalte i et møte med BA-næringen at Nasjonal transportplan må forseres, fordi infrastruktur er viktig for annen næringsutvikling. Hun vil ta fra avkastningen av oljefondet og investere i veibygging.

Må brukes riktig

Tall fra Byggenæringens Landsforening viste allerede for halvannet år siden at 2-3 milliarder i ekstra bevilgninger kunne fått i sving denne arbeidsstokken og at store deler av en parkert maskinpark kunne kommet i produktivt arbeid

på flere veiplaner som var klarert. I stedet lot myndighetene anleggsarbeiderne gå og trekke ledighetsbidrag.

Statistisk Sentralbyrå (SSB) har beregnet hva som skjer når avkastningen av oljefondet styrker statsbudsjettet. Går 75 prosent med til å senke skatter og avgifter – helst avgifter, for de har lavest inflasjonsvirkning – gir dette minst skadeeffekt på norsk økonomi. SSB mener at dette antagelig vil styrke

konkurranseutsatt industri.

Craft-tak

Landet er avhengig av forskning, utvikling og høyteknologiske løsninger. – PILs medlemsbedrifter forsker årlig for tre milliarder kroner, og staten legger til én. Jo mer det offentlige bygger opp forskningen, jo mer vil bedriftene skyte til. Ved bedre forskningsresultater kan PIL avgi arbeidskraft til skoler, universiteter og forskning. Men denne balansegangen er skjør og må styres med nennsom hånd, sier Vold.

Noen lyspunkter fins på dette området.

Teknologisk Institutt (TI) hjelper små og mellomstore bedrifter (SMB) med søknader til EUs Craft-program. – Resultatet blir at norsk industri oppgraderes i samarbeid med en rekke leverandør- og produksjonsbedrifter i Europa. TI har flere tiårs erfaring med å utvikle prosesser og produkter for mindre bedrifter, sier direktør for EU Craft-prosjektene, Rune Nilsen.

Midlene finnes. Det er satt av NOK 115 milliarder i EU til det 5. rammeprogrammet. Utfordringen er å finne mindre, norske bedrifter med gode prosjekter og hjelpe disse med å sende relevante søknader.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.