ENERGI

Nye droneobservasjoner i Nordsjøen

Det er blitt observert ny droneaktivitet i Nordsjøen, opplyser oljeselskapet Conoco Philips til NRK.

– Vi har gjort nylige droneobservasjoner i Ekofisk-området , sier kommunikasjonssjefen i Conoco Philips.
– Vi har gjort nylige droneobservasjoner i Ekofisk-området , sier kommunikasjonssjefen i Conoco Philips. Foto: Carina Johansen/NTB
30. sep. 2022 - 11:42

– Vi har gjort nylige droneobservasjoner i Ekofisk-området, og vi samarbeider med myndighetene. Vi kan ikke gi ytterligere informasjon om dette, sier Elisabeth Fiveland, kommunikasjonssjef i Conoco Philips, til NRK.

Petroleumstilsynet gikk på mandag ut og ba oljeselskaper og rederier på norsk sokkel om å være ekstra årvåkne, og påpekte at uidentifiserte droner og luftfartøy kan innebære økt risiko på flere områder.

 De minnet også om at slike observasjoner skal varsles og meldes til myndighetene.

Flere ukjente droner

Tidligere i september ble det kjent at Equinor hadde observert ukjente droner på noen av sine installasjoner på norsk sokkel, på feltene Johan Sverdrup, Gullfaks C, Snorre A og Gina Krog.

Også onsdag i forrige uke ble det observert to nye droner i nærheten av Kristin-feltet i Nordsjøen, som tilhører Equinor.

NVE meldte tidligere denne uken om droneobservasjoner også i nærheten av norske kraftinstallasjoner.

Petroleumstilsynet vil ikke gå ut med hvor mange observasjoner av droner som er gjort, eller hvor og når de fant sted.

Dronene på sokkelen skal være observert innenfor sikkerhetssonen til oljefeltene, og krenking av denne sikkerhetssonen kan være straffbart. Politiet er også varslet om droneobservasjonene.

Ptil understreker at uidentifiserte droner kan innebære økt risiko innenfor flere områder:

  • helikoptertrafikk og SAR-helikopter
  • tennkildekontroll – ikke Ex-godkjent utstyr i nærheten av eksplosjonsfarlige områder
  • fallende gjenstand – kollisjon med innretning
  • bevisste anslag

Er kjent med meldingene om droner

Det er arbeids- og inkluderingsdepartementet som har det overordnede ansvaret sikkerhet og beredskap i petroleumsvirksomheten. TU stilte dem en rekke spørsmål om de ukjente dronene tidligere denne uken, blant annet hvordan departementet vurderer trusselen fra dronene og hva departementet eventuelt gjør i å få klarhet i situasjonen og sikre installasjonene. 

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen opplyste da til TU at departementet er kjent med meldingene om droner som er observert i Nordsjøen. 

– Petroleumstilsynet fører tilsyn med at selskaper og operatører i petroleumsvirksomheten ivaretar sitt ansvar for sikkerhet og sikring i tråd med regelverket. Generelt vil det være samarbeid og kontakt mellom myndigheter ved slike hendelser. Petroleumstilsynet har kontakt med andre aktuelle myndigheter for å kartlegge og følge utviklingen, uttaler hun i en e-post via kommunikasjonsavdelingen.

 

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.