OLJE OG GASS

Nye 50 millioner til petroleumsforskning

FÅTT PENGER: Programleder i Demo 2000, Morten Wiencke, kan glede seg over ekstra midler til nye prosjekter. Utfordingen er å finne realiserbare prosjekter innenfor stramme tidsrammer.
FÅTT PENGER: Programleder i Demo 2000, Morten Wiencke, kan glede seg over ekstra midler til nye prosjekter. Utfordingen er å finne realiserbare prosjekter innenfor stramme tidsrammer. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
10. mai 2010 - 14:51

Da næringsminister Trond Giske i slutten av april fikk bevilget ekstra krisepenger til verftene kom det samtidig en ekstrabevilgning på 50 millioner kroner til Demo 2000.

Dette programmet har manglet midler til å kunne gjennomføre nødvendige piloteringstiltak for å teste ut ny teknologi.

– Vi er glade for å kunne få ekstra 50 millioner kroner. Men utfordringen nå er å finne prosjekter som kan realiseres innenfor dette året, sier programleder Morten Wiencke i Norges forskningsråd til Teknisk Ukeblad.

I løpet av mai

Midlene er tiltenkt brukt av norsk leverandørindustri som har behov for å kvalifisere utstyr.

– Jeg kan si at tiltaket fra regjeringen er blitt positivt mottatt i industrien og det er stor intersesse for å komme fram til prosjekter som kan la seg realisere. Vi må vente til slutten av mai med utlysing av midlene inntil retningslinjene fra både Næringsdepartementet og Olje- og energidepartementet foreligger. Vi håper å kunne behandle søknadene raskt når den tid kommer, sier Wiencke.



Sikrer konkurransekraft

Demo 2000 er et piloteringsprogram hvor ny teknologi skal testes ut i samarbeid mellom leverandør og et oljeselskap.

Tanken er å fremme utvikling og kvalifisering av teknologi for å gjøre norsk leverandørindustri og teknologi konkurransedyktig på verdensmarkedet.



Høyt ansett

Programmet har høstet internasjonal anerkjennelse. Både britiske og amerikanske myndigheter gjennomfører programmer etter modell av Demo 2000.

Utstyr som er kvalifisert gjennom Demo 2000 er ansett som utprøvd teknologi.



Må ha samarbeidspartnere

En av årsakene til at dette kan være utfordrende er at prosjekter må utlyses, så skal søknader skrives og behandles før det skjer en tildeling.

– Men å få til et prosjekt innenfor så korte tidsrammer kan være en utfordring. Særlig fordi oljeselskapene ikke akkurat har stått i kø for å gjennomføre teknologiske pilotprosjekter, sier en sentral kilde i Norges forskningsråd til Teknisk Ukeblad.

– Utfordringene nå er å finne prosjekter som kan la seg realisere innenfor dette året, siden ekstrabevilgningen er gitt for 2010. Wiencke tror ikke det er mulig å bruke alle 50 millionene i inneværende år, men regner med å kunne få prosjekter nok til å kunne binde opp midler for hele summen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.