KRAFT

Ny undersøkelse: Politikerne har misforstått hvorfor folk vil spare energi

Slik kan vi bli mer energieffektive.

Myndighetene og strømselskapene bør spille mer på folks følelser når de vil ha folk til å energieffektivisere, og ikke appellere kun til lommeboka, ifølge ny doktorgradsavhandling fra NTNU.
Myndighetene og strømselskapene bør spille mer på folks følelser når de vil ha folk til å energieffektivisere, og ikke appellere kun til lommeboka, ifølge ny doktorgradsavhandling fra NTNU. Bilde: colourbox.com
Øyvind LieØyvind LieJournalist
24. nov. 2014 - 10:21

Folk flest energieffektiviserer for å få det mer komfortabelt og for å bidra til et bedre miljø og klima, og ikke for å spare penger. Det viser doktoravhandlingen Åsne Lund Godbolt fra NTNU forsvarte fredag.

Avhandlingen har fått navnet «Market, Money and Morals. The Ambiguous Shaping of Energy Consumption in Norwegian Households».

Les også: Varmepumpeforeningen vil fjerne fritak for elavgift i nord

– For mye økonomi

Avhandlingen viser at det er stor avstand mellom politikernes og ekspertenes forståelse av energibruk og energieffektivitet, og forbrukernes.

– Politikerne har lent seg for mye på økonomisk kompetanse. Kraftmarkedet er utformet slik at folk er ment å oppføre seg som rasjonelle aktører og den økonomiske rasjonaliteten skal så utløse energieffektivisering, sier Godbolt til Teknisk Ukeblad.

Hun mener dette er en viktig årsak til at politiske energieffektiviseringstiltak rettet mot husholdninger så langt ikke har vært mer vellykket.

– Skal man få folk til å bli opptatt av energieffektivisering, er man kanskje nødt til å ta i bruk andre argumenter enn de rent økonomiske, sier Godbolt, som er forsker ved Sintef Byggforsk.

Les også: 25 prosent av kraften i Tyskland kan komme fra Norge, spådde Statnett-sjefen

Spille på følelser

Hun er overasket over hvor opptatt folk er av moral, klima og komfort.

– Vi forslår at myndighetene og strømselskapene tar i bruk litt andre typer argumenter, og ikke bare ser på energieffektivisering som en økonomisk rasjonell handling. Man bør spille på følelsene og ikke bare på fornuften. Folk er nødt til å føle at det de gjør betyr noe i en større sammenheng, sier Godbolt.

I dybdeintervjuene Godbolt gjennomførte i forbindelse med sin avhandling fant hun ut at politiske avveininger også er viktig for folks syn på energieffektivisering.

– Folk argumenterer med at hvorfor skal de dusje kortere når vi likevel pumper opp så mye olje uten at politikerne ser ut til å bry seg om det, sier Godbolt.

Les også: Ny livsløpsanalyse: Elbilene blir renere og renere

Konkurrerer med seg selv

Dessuten liker folk å sammenligne sin egen energibruk med andres.

– Folk tenker at siden de ikke kjører bil, kan de dusje litt lenger, eller at de er nødt til å bruke den energien de trenger for å få hverdagen til å gå rundt. Det er andre rasjonaliteter enn økonomisk rasjonalitet som spiller inn, sier hun.

Å konkurrere med seg selv kan være like viktig for enkelte som å spare penger.           

– Når strømselskapene sender beskjed om at de har brukt så å så mye mer enn i forrige måned, har det en effekt. Folk vil gjerne være bedre enn måneden før. Men det er svært få som sier at de bytter leverandør av økonomiske hensyn.

Roser Enova

– Har myndighetene basert politikken sin på feil grunnlag?

– Kraftmarkedet er i hovedsak konstruert av en gjeng økonomer på NHH. Men så kan det se ut som politikerne ikke har kjøpt den økonomiske argumentasjonen de heller. De argumenterer for at forbrukerne har krav på rimelig strøm, sier hun.

Godbolt mener imidlertid at Enova har skjønt hvordan folk tenker.

– De oppfordrer på sine nettsider til at folk bør energieffektivisere og få det bedre hjemme hos seg. De argumenterer altså ikke kun med økonomi, og det er bra, sier Godbolt.

Les også:             

Å varme opp vann med strøm: – Som å dusje i champagne

Rapport: Alle nybygg bør bygges 100 prosent «energifleksible»

Fra nyttår kan du få enøk-fradrag  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.