Vard bygger tråler for Nergård

Ny tråler skal lagre fisken levende før den slaktes

Vard bygger tråler for Nergård Havfiske.

Nergårds nye tråler skal mellomlagre fisken før den slaktes.
Nergårds nye tråler skal mellomlagre fisken før den slaktes. (Foto: Vard)

Vard bygger tråler for Nergård Havfiske.

– Bedre kvalitet på produktet sikrer både bedre pris for fangsten og bedre utnyttelse av naturressursene. Det handler om å optimalisere kvaliteten på kvotene, vår felles ressurs, sier Agnar Juvik, skipsingeniør i Vard Design, i en pressemelding.

Tråleren Vard bygger for Nergård Havfiske skal ha muligheten til å mellomlagre fisken levende i vanntanker før den slaktes. Hensikten er at fisken skal bli mindre stresset før den bløgges. Dette skal igjen føre til bedre kvalitet på fisken. 

Konseptet bygger på forskning, som TU har omtalt tidligere, som viser at fiskekjøttet blir bedre om fisken får roet seg etter å ha blitt slept etter en båt i en trang trål. 

Systemet i Nergårds tråler blir av samme type som konkurrenten Lerøy Havfiske har bestilt til sin nyeste tråler fra Vard. 

Fiskerne får også kvotebonus, mer fisk i kvoten, av å levendelagre fisken.

Lagrer energi fra vinsjer

De nye trålermodellene skal også utstyres med SeaQ energy storage system, en batteripakke som gir ekstra kraft under krevende operasjoner, og som lagrer strøm som genereres fra vinsjer under tråling.

Batteriene skal også brukes som energikilde når båten ligger til kai, og ta unna forbrukstoppene slik at båten kan gå på optimalt turtall og spare drivstoff. 

Hvitfisktråleren blir 80 meter lang og 17 meter bred, og blir dermed blant de største fiskebåtene i norske farvann. 

Nergård havfiske er blant de største trålrederiene i Norge, og har fire båter i drift, i tillegg til flere industrianlegg på land. 

– Vard har satset på trålere og har bidratt sterkt til å fornye og forbedre den norske flåten. Med den kompetansen og den lange erfaringen vi har med å stadig presentere nyvinninger, er vi sikre på at vi er en viktig bidragsyter til det grønne skiftet, sier Juvik.

Les også

Kommentarer (3)

Kommentarer (3)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå