Ny Sulesund fergekai på anbud

Sulesund fergekai på Sunnmøre holder ikke lenger mål. Nå skal det bygges ny, og det skal etableres nytt landareal med større oppstillingsplass. Entreprenører som vil ha denne jobben, må regne ferdig innen 5. juli.

Slik ser Sulesund fergekai ut i dag. I framtida blir det ingen sving. Vegen vil gå rett fram til den nye fergekaia som kommer vest for den nåværende.
Slik ser Sulesund fergekai ut i dag. I framtida blir det ingen sving. Vegen vil gå rett fram til den nye fergekaia som kommer vest for den nåværende. Bilde: Statkart
8. juni 2017 - 22:49

Fergesambandet Sulesund-Hareid er et av de mest trafikkerte i landet. Det inngår i fylkesveg 61 og krysser Sulafjorden sør for Ålesund. Nordled driver sambandet.

Fergekaia på Sulesund er gammel og nedslitt. På den nye kaia blir det tilretteslagt for elektrisk drevne ferger. Kaia skal bygges for båter med en kapasitet på 120 PBE. Tilleggskaia blir 120 meter lang, og fergekaibrua blir 18 meter lang og 12 meter bred.

I dag gjør fylkesveg 61 en sving på nesten 180 grader like før fergekaia. I framtida blir det ingen sving - fergekaia skal ligge i forlengelsen av vegen. Den betyr kortere overfartstid. I dag er det mye manøvrering før fergene klapper til kai. Det blir det mindre av nå den nye kaia står klar. Beregninger viser at overfarten blir redusert med 3-5 minutter.

Trafikkavviklingen vil også gå lettere for bilene. På den nye oppstillingsplassen blir det fem felt, og og det blir lagt opp for Autopass.

Oppdraget omfatter blant annet sprenging av 18 000 kbm i dagen og 5 000 kbm i sjøen. 25 400 kbm skal legges ut i fylling. 1 700 kvm sjøfylling skal plastres. 743 meter pæler skal slås ned.

Prosjekteringen av nye Sulesund fergekai er i hovedsak utført av Statens vegvesen i egenregi. Oppdraget omfatter også bygging av rasvoller som skal beskytte bebyggelsen i fjellsiden over fergekaia. Anleggstiden blir 14 måneder. Trafikken i sambandet skal gå uforstyrret hele tiden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.