INDUSTRI

Ny robot skal kunne gå inn i Fukushima-reaktor

Toshiba har utviklet firebent robot som tåler radioaktiv stråling.

Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
21. nov. 2012 - 15:43

Toshiba har utviklet en ny firebent robot, som selskapet mener kan være med på oppryddingsarbeidet etter Fukushima-ulykken.

Den nye roboten kan ta seg frem over ujevne overflater, kan unngå hindringer og klatre opp trapper. Dingsen har innebygget seks kameraer og dosimeter, og kan fjernstyres for å inspisere tilstanden til kjernekraftverk, ifølge Toshiba.

Roboten ble onsdag vist frem i Toshibas Yokohama-kompleks sør for Tokyo.

Les også: Hitachi satser på britisk kjernekraft

Inspisere nedsmeltet reaktor

Toshiba startet utviklingen av roboten etter Fukushima-ulykken i fjor.

Selskapet håper den kan brukes i arbeidet for å dekommisjonere reaktoren. Tokyo Electric Power Company (Tepco), som eier det stengte kraftverket, sier at de kanskje kan bruke bruke roboten for å inspisere innsiden av reaktorinneslutningen, der reaktorene smeltet ned i fjor høst.

Ingen mennesker har vært der inne siden ulykken, ifølge Associated Press.

Toshiba-roboten skal kunne tåle høye strålingsdoser. Den skal kunne tåle 100 millisievert i rundt et år, og tåler enda større doser over kortere tid. Inne i reaktorinneslutningen tilsvarer strålingen 360 millisievert, ifølge Tepco.

Toshiba-roboten skal kunne tåle høye strålingsdoser. Den skal kunne tåle 100 millisievert i rundt et år, og tåler enda større doser over kortere tid. Inne i reaktorinneslutningen tilsvarer strålingen 360 millisievert, ifølge Tepco.Roboten fra Toshiba kan forsere trapper. Scanpix

Les også: Industriroboter skal revolusjonere oljebransjen

Vaklende ben

Ifølge Associated Press likner roboten mest en iskjøler på vaklende ben.

Dersom den faller, klarer den ikke å komme på beina uten hjelp. Under en demonstrasjon for journalister snublet den og den måtte hjelpes på beina og restartes igjen, ifølge nyhetsbyrået.

De var heller ikke imponert over tempoet på roboten. Den brukte rundt et minutt på hvert trinn, da den skulle gå opp en trapp med åtte trinn.

Les også:

Japan vil fase ut atomkraften  

Her bygges verdens største fusjonsreaktor

– Mini-kjernekraftverk vil erstatte olje

Verden bygger 62 nye atomreaktorer  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.