KRAFT

– Mini-kjernekraftverk vil erstatte olje

 

KJERNEKRAFT: Indonesias viseminister for energi, Rudi Rubiandini, mener olje- og gassressursene vil ta slutt innen 2050 og at kjernekraft og en miks av sol- og vindkraft vil bli den viktigste energikilden. Foto: Håkon Jacobsen
KJERNEKRAFT: Indonesias viseminister for energi, Rudi Rubiandini, mener olje- og gassressursene vil ta slutt innen 2050 og at kjernekraft og en miks av sol- og vindkraft vil bli den viktigste energikilden. Foto: Håkon Jacobsen Bilde: Håkon Jacobsen
29. aug. 2012 - 10:57

STAVANGER: Paneldebatten mellom oljetoppene på ONS fikk et uventet forslag: Småskala kjernekraftverk vil bli fremtidens viktigste energikilde sammen med fornybar energi.

Det var Indonesias viseminister for energi og mineralressurser, Rudi Rubiandini, som kom med det oppsiktsvekkende forslaget da han diskuterte ONS-konferansens motto “Confronting energy paradoxes” med Statoilsjef Helge Lund, Shells toppsjef, Peter R. Voser, direktøren i Det internasjonale energibyrået, Maria van der Hoeven og Abdulaziz F. Al-Khayyal som er konserndirektør i Saudi Aramco, Saudi-Arabias statlige oljeselskap.

Les også: Verden bygger 62 nye atomreaktorer

Vil ta slutt

– Olje- og gassressursene vil ta slutt før eller senere uansett hvor mye teknologi som utvikles. Derimot tror jeg det vil utvikles energi fra små partikler i små skala kjernekraftverk. Den langsiktige løsningen fra 2050 vil være en kombinasjon av sikrere kjernekraftteknologi og fornybare ressurser. Jeg tror en ny generasjon vil klare å utvikle slike minikraftverk.

– Det er ikke snakk om at olje og gass kan løse de energiutfordringene vi står overfor, sa Rubiandini.

Viktig kilde

Statoil-sjef Helge Lund smilte overbærende til denne spådommen, men måtte si seg enig i at kjernekraft vil være en viktig energikilde for mange land også i fremtiden.

Shell-sjef Peter Voser mente – som Lund – at det ikke vil være snakk om noe enten-eller, men at historien har vist at oljeindustrien er svært innovativ og at hvert land vil måtte ta stilling til en miks av energikilder.

– Jeg er overbevist om at også fattige land kan utvikle velstand ved at de blir tilført energi, men det er svært viktig at vi lytter til lokalbefolkningen og er ydmyke i forhold til deres krav. Dette har vi vært i Alaska. Industrien tåler ikke en reprise av Macondo-ulykken, spesielt ikke i arktiske strøk, sa Voser.

Les også: Kjernekraftstopp kan gi prisboom

"A local boy"

Statoilsjef Helge Lund, som for øvrig ble kalt “a local boy” av den prisvinnende journalisten Zeinab Badawi som ledet debatten, var tydelig på at et oljeselskap har best forutsetninger for å utvikle seg hvis man klarer å drive i balanse med politikerne, næringslivslederne og aksjeeierne.

Lund tror utviklingen av teknologi som har synliggjort ressursene av skifergass i Nord-Amerika viser at gass nå spille en stadig viktigere rolle sammen med fornybare kilder for å redusere utslipp av klimagasser.

Shells toppsjef var enig:

– Vi trenger en energipolitikk. Politikerne må sette en standard for hva de ønsker av CO2-utslipp og legge forholdene til rette for en forutsigbar energimiks. Så blir det opp til forbrukerne å avgjøre hva de vil betale for.

Les også: Du kjøper 'skitten' strøm

"Peak-teoretikerne"

Helge Lund mente det siste tiåret har vist at “peak-teoretikerne” har tatt feil.

– Nå må vi bygge på energirealiteter. Vi har en tendens til å undervurdere utvikling av teknologi i olje- og gassindustrien. For øvrig ser jeg på jobben min i Statoil stadig mer som risk management business. Det er en risiko på alle områder, men det gjelder nok også fornybare kilder. Også de har en risiko, sa Lund.

Les også:

BP tror ikke på peak-oil

Nye solceller kan gi billigere strøm

Slik produseres renere diesel

Solkraft dekket halvparten av Tysklands energibehov  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.