IT

Ny plattform skal lagre alt

HDS slår sammen NAS og SAN i samme kabinett, og kan pakke inn 9 Petabyte.

DATA I HUS: HUS er navnet, og plattformen kan både lagre databaser og enkeltfiler.
DATA I HUS: HUS er navnet, og plattformen kan både lagre databaser og enkeltfiler. Bilde: colourbox.com
8. mai 2012 - 10:30
Vis mer

Det foregår en konsolidering i dataindustrien.

I fjor Kjøpte HDS – Hitachi Data Systems – lagringsselskapet BlueArc. Nå føder de et lagringsbarn som likner på begge foreldrene.

BlueArc

Markedet for profesjonell datalagring er tradisjonelt delt i to teknologier; SAN og NAS. HDS – Hitachi Data Systems har vokst seg store på SAN, men for å også kunne friste kunder med NAS har de samarbeidet med selskapet BlueArc.

I fjor kjøpte de også samarbeidspartneren, og nå har det første produktet som kombinerer de to teknologiene sett dagens lys.

Les også: Superdatakraft gir digital krystallkule

Lever på voldsom vekst

Lagringsmarkedet vokser voldsomt. Godt hjulpet av en eksos i informasjon og offentlige krav til sikring av data. Samtidig er det et bikkjeslagsmål om hver prosent av markedet.

Tradisjonelt har EMC vært lederen, men i fjor tok HDS førsteplassen på den delen av markeder de kaller forretingskritisk lagring. Og de kan sole seg i gode veksttall, der det europeiske markedet faktisk står for den største økningen på tross av krise.

– Folk sparer på mange måter, men lagring av data er ikke en av dem. Spesielt fordi mye av denne veksten er lovpålagt, sier HDS’ sjefteknolog i Europa, Bob Plumridge.

Bob Plumridge.jpg

Innomhus

Den nye lagringsplattformen til Hitachi har fått det gode norske navnet HUS, som står for Hitachi Unified Storage.

Navnet indikerer at dette er en plattform som forener teknologier, men navnet passer godt på norsk. Her skal det bo data. Mye data.

HUS, som regnes som et system i midtsjiktet, kan bygges ut til å lagre opptil 3 PB, eller 3000 TB.

Les også: Flere dropper it-avdelingen

SAN og NAS

HUS representerer også et større marked for Hitachi.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Mens forgjengeren bare lagret data i blokker, vanlig for lagring av databaser, slik som man vanligvis gjør i et SAN-system, så kan HUS lagre filer og objekter.

Til nå har lagring av filer og blokker vært typisk for systemer man kaller NAS – Network Attached Storage.

– Markedet for fil- og objektlagring er på samme størrelse som for blokklagring, men det vokser tre ganger raskere. Derfor er HUS så viktig for oss, og det er det U-en, Unified, i HUS peker på. Denne typen hybridteknologi forener alle de lagringsbehovene vi har, sier Plumridge.

Les også: Venter eksplosiv datatrafikk

Felles administrasjon

I tillegg til at det er kostbart å anskaffe moderne lagringssystemer er det dyrt å administrere dataene som de inneholder.

Mange har forskjellig programvare for å gjøre det på ulike lagringssystemer, men Hitachi har lykkes i å samle alle systemene med den samme programvaren, Command Suite.

Det gjør at det nye systemet omfavner nivålagring (tiered storage) og behovsfordeling (thin provisioning) som har effektivisert lagringssystemer de siste årene.

Øker sakte

Markedet for datalagring i Europa øker sakte med rundt fem prosent årlig i verdi, men i kapasitet er historien en annen.

– Kapasitetsøkningen på disker og prisfallet gjør at lagringskapasiteten øker med mellom 60 og 70 prosent årlig. Alle pilene peker oppover. Bare Amazon lagrer nå rundt 980 milliarder objekter, og et objekt kan være en e-post eller en film. Hver dag øker antallet objekter med en milliard, sier Plumridge.

Les også: 20 ganger så høy datatrafikk i 2016

Elleve ganger så super superdatamaskin

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.