OLJE OG GASS

Ny oversikt: Varslede stillingskutt i oljebransjen økt til 9.000

– Ingen krise, sier tidligere Hydro-sjef.

 Talte: Statsminister Erna Solberg var en av talerne under torsdagens årskonferanse for NHO.
Talte: Statsminister Erna Solberg var en av talerne under torsdagens årskonferanse for NHO. Bilde: Ruud, Vidar/NTB Scanpix
8. jan. 2015 - 14:51

Det er ingen krise i norsk økonomi, mener tidligere Hydro-sjef Eivind Reiten. Han tror ikke det er behov for verken krisepakker eller skattejusteringer.

Halvert oljepris, kraftig nedgang i oljesektoren, krise i Europa og varsler om svekket vekst i Norge var bakteppet for NHOs årskonferanse i Oslo torsdag.

– Jeg tror vi takler dette ganske bra. Vi har en rik stat som i verste fall kan støtte opp. Dette har ingenting med krise å gjøre. Dette er naturlige svingning i næringer som skal takle det, sier Reiten til NTB.

Han mener Norge og norsk næringsliv må klare å håndtere en periode hvor oljeprisen ikke bare er en velsignelse. Krise kan man først snakke om hvis prisfallet blir veldig langvarig, mener den tidligere sjefen i Norsk Hydro.

– Min vurdering er at vi bruker altfor store ord om dette. Vi må huske på at vi har bygd oss rike i dette landet på oljen og på en stadig stigende oljepris som har gitt oss rikdommer vi aldri har regnet med, sier Reiten, som var oljeminister i Syse-regjeringen.

Les også: Ymes 23 meter høye boretårn kan havne på Jæren

Kan bli tiltak

I sin tale til NHO-konferansen slo statsminister Erna Solberg (H) fast at tempo og varighet i oljeprisfallet vil avgjøre om regjeringen blir nødt til å sette inn konkrete tiltak for å motvirke effektene i økonomien.

– Hvis endringene skjer enda raskere enn det vi nå ser for oss, kan det bli riktig med tiltak fra regjeringens side, sa hun.

Reiten mener det er naturlig at en statsminister signaliserer beredskap.

– Men jeg vil i hvert fall si til regjeringen: Ikke forhast dere med dette, sier han.

– Jeg er veldig lite interessert i at vi skal få krisepakker og skattejusteringer når vi har fått et lite dipp i oljeprisen, understreker Reiten.

Varslede stillingskutt i oljebransjen har steget fra 4.000 i september til over 9.000 i dag, ifølge en oversikt fra DNB Markets. Men senest onsdag avviste næringsminister Monica Mæland (H) behovet for en krisepakke til oljenæringen, ifølge Aftenposten.

Les også: Nå er ingen av prosjektene i Barentshavet lønnsomme

– Tilpasser oss

Både Reiten og andre mener norsk økonomi både har vilje og evne til nødvendig omstilling, selv om nedgangen i oljesektoren vil merkes.

– Norsk økonomi er robust, men det er klart det vil få konsekvenser for enkeltbedrifter i en omstilling, sier tidligere Statoil-sjef Helge Lund, som snart blir toppsjef i BG Group.

Aker-sjef Øyvind Eriksen sier de fleste er overrasket over det kraftige oljeprisfallet, og at veldig få var forberedt på dagens prisnivå.

– Jeg oppfatter at næringslivet evner å omstille seg raskt. Flere bedrifter, også i Aker, har tilpasset sin kapasitet til en ny virkelighet. Vi er opptatt av at nedgangstidene også byr på store muligheter, sier han til NTB.

Han ser Solbergs varsel om mulige tiltak som en grunnholdning og et aktivt, politisk lederskap.

Les også: Bank tror energiselskaper vil kutte investeringer i Europa

– Mye vokser fram

Sveriges tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt mener det er en utfordring for Norge å bli bedre til å integrere innvandrere i sitt arbeidsmarked.

– Det legger grunnlaget for befolkningsvekst, men også økonomisk vekst, sier han til NTB.

Reinfeldt tror ikke nordmenn trenger å være bekymret for den økonomiske utviklingen. Han viser til at Norge sitter på store verdier og har flere bein å stå på enn oljesektoren.

– Jeg ser at også andre deler av norsk økonomi er veldig konkurransedyktig, og at det vokser fram veldig mye annet, sier han.

Les også:

Ny dødsulykke på Goliat-prosjektet

Yme-fjerneren oppkalt etter avdød nazi-ingeniør

«Trollmannen» får en av verdens mest prestisjetunge priser  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.