OLJE OG GASS

Ny oljeboom på trappene

OPTIMIST: Oljeanalytiker Jarand Rystad mener vi er på full fart inn i en ny oljeboom.
OPTIMIST: Oljeanalytiker Jarand Rystad mener vi er på full fart inn i en ny oljeboom. Bilde: Ole Ketil Helgesen
Ole K. Helgesen
24. mars 2010 - 12:42

På Modifikasjonskonferansen i Stavanger presenterte Rystad ferske anslag over både det norske og internasjonale oljemarkedet i tiden framover.

Han sier at olje- og gassprodusentene ikke klarer å holde tritt med økningen i etterspørselen som vil ligge på 1,5 millioner fat per dag i året.

Dette skyldes at produsentene har utsatt mange prosjekter.

Boomen kommer

– Produsentene har ikke kapasitet til å øke produksjonen mye mellom 2011 og 2013 på grunn av det har vært lite investeringer. Dette vil føre til høy oljepris og dermed også store investeringer i 2012 og 2013. Da vil det bli gunstig å være leverandør. Analysene våre viser at vi er på full fart inn i en boom, ifølge Rystad.

Han sier leverandørindustrien vil få kapasitetsproblemer dersom den ikke er forberedt.

I perioden 2015 til 2018 tror han det vil komme store mengder nye ressurser inn i markedet fra blant annet Irak, presaltfunnene i Brasil, skifergass, oljesand og dypvannsfunnene utenfor Angola og Nigeria.

– Da kan vi få en ny perioden med overskudd og fall i prisene. Vi ser at dette ofte går i sju års sykluser.

Et vondt år

Oljeanalytikeren mener det blir mange gode år for norsk leverandørindustri. Men det kommer først et vondt år.

– I 2012 er det nesten ingen oppdrag. Dette skyldes beslutningsvegringen som fulgte med finanskrisen. Statoil har nylig besluttet å gjennomføre noen prosjekter dette året som Katla, Vigdis og Pan Pandora. Og det er veldig fornuftig av dem å få dem gjennomført så raskt mens markedet har kapasitet.

– Kjempespennende

Etter 2012 mener Rystad at prosjektporteføljen til utbyggerne er robust.

– Det kom et gjennombrudd i leting i 2008 og 2009 som har gitt en god del nye ressurser, blant annet Luno og Jordbær. Gro-funnet til Shell er kanskje det mest spennende selv om det er en del usikkerhet knyttet til størrelsen på dette feltet. Noen sier det kan være 10 milliarder standard kubikkmeter, noen 100 og enkelte drømmer om at det kan så stort som 1000 milliarder kubikkmeter. Men det tør de ikke å snakke om for skuffelsen vil bli så stor dersom det viser seg å være mye mindre, sier Rystad.

Teknisk Ukeblad har skrevet om størrelsen på Gro tidligere: Gro kan være et gigantfunn

Bores i sommer

Han sier det er kjempespennende det som nå skjer i området kalt Vøringbassenget på dypt vann i Norskehavet.

– Shell skal også bore en brønn på Dalsnuten-prospektet, og det kan være like stort. Det kan bli et gjennombrudd i dette området.

Ifølge to brev fra Shell til Havforskningsinstituttet som Teknisk Ukeblad har fått tak i, skal Shell bore en avgrensningsbrønn på Gro fra slutten av mai til juli i sommer.

Letebrønnen på Dalsnuten skal bores i mai. Bransjen venter spent på resultatet av disse boringene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.