Ny nettside gir oppdaterte og detaljerte ulykkedata

Er det mange trafikkulykker i kommunen der du bor? Og hvordan har utviklingen vært de siste årene? En ny nettside forteller nå detaljerte sanntidsdata for ulykker på vegnettet i Norge. 

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
8. mars 2018 - 13:30

Det er selskapet Safetec som nå lanserer nettsiden som en del av en større satsning i å gjøre ulykkesdata og annen data tilgjengelig for storsamfunnet. Nettsiden www.insight.safetec.no er fra i dag av operativ, med ulykkesdata tilgjendelig for vegnettet i alle kommuner i Norge.

Administrerende direktør i Safetec Nordic AS, Frank Vollen,
Administrerende direktør i Safetec Nordic AS, Frank Vollen,

-Safetec RealTime gjør det mulig å få et oppdatert og verifisert risikobilde til enhver tid innen ulike bransjer i Norge, sier Safetecs administrerende direktør Frank Vollen. Ved å koble sanntidsdata fra åpne databaser, presenterer vi risikobildet slik det er – akkurat nå. Her kan man nå gå direkte inn på Safetec RealTime og følge sitt fylke og sin kommunes utvikling i trafikkbildet over tid.

Nye muligheter med digitalisering

Selvkjørende biler kan være godt nytt for trafikksikkerheten, men visste du at i 2017 satt kun 60 % av alle drepte i trafikken i en bil? De resterende var enten syklister, fotgjengere eller MC-førere. Flere av de forulykkende på MC omkom som følge av velt og utforkjøring. Hvordan dette endrer seg når selvkjørende biler dominerer trafikkbildet gjenstår å se.

-Digitaliseringen gir oss nye muligheter for å lære om hendelser, årsaker til hendelser, og på denne måten bidra til langsiktig forbedring.  Vi tror denne satsningen er et steg i riktig retning for Norge som allerede ligger langt fremme internasjonalt på området, forteller Frank Vollen.

Her er noen fakta hentet fra nettsiden

Ulykkestallene slik de fremkommer etter et tilfeldig søk på Askim kommune. <i>Bilde:  Jarle Skoglund</i>
Ulykkestallene slik de fremkommer etter et tilfeldig søk på Askim kommune. Bilde:  Jarle Skoglund

Vi ser videre at det er store forskjeller mellom fylkene, og at disse forskjellene varierer fra år til år. Totalt sett er det Trøndelag og Hordaland som er de to fylkene med flest drepte i trafikken (hhv. 147 og 142 drepte), for tiårsperioden 2008–2017. Oslo har flest antall hardt skadde (737), ca. 100 flere enn Trøndelag og Hordaland, men bare 58 drepte. Årsakene til dette finner vi nok først og fremst i kjøremønstre og sammensetning av trafikantgrupper, men sier oss likevel at tiltak må tilpasses hvert enkelt fylkes- og kommuners særtrekk og utfordringer.

Ikke uventet er det hovedstaden som rangerer øverst når kommunene sammenlignes. Oslo har både flest antall omkomne og flest antall hardt skadde. Ett hakk lengre ned på lista finner vi Bergen kommune

Noe av dataene man kan hente ut med grafikk.
Noe av dataene man kan hente ut med grafikk.

Store variasjoner ut over i landet

På landsbasis er det utforkjøringer og møteulykker som dominerer ulykkesbildet, etterfulgt av fotgjengerulykker. Videre er det Oslo, Bergen, Trondheim og Bærum som er de fire kommunene som ligger på topp med tanke på både antall drepte og hardt skadde i fotgjenger- og sykkelulykker samlet. 

Vi ser altså at det er store variasjoner, og at disse ikke kan forklares med befolkningstetthet alene. Det er med andre ord sannsynlig at ulike tiltak treffer ulike kommuner og regioner med ulik effekt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.