Ny laserteknologi skal gi kunnskap om flom- og skredfare

For å kunne kartlegge flom- og skredfare, samt vurdere erosjon og inngrep i vassdrag, er det nå testet ut en ny laserteknologi.

NVE har stått i spissen for ny laserteknologi knyttet til kartlegging av flom- og skredfare, i samarbeid med Kartverket, Miljødirektoratet, Statens vegvesen og Hafslund ECO
NVE har stått i spissen for ny laserteknologi knyttet til kartlegging av flom- og skredfare, i samarbeid med Kartverket, Miljødirektoratet, Statens vegvesen og Hafslund ECO Foto: Iselin Bakkhaug, NFK
9. feb. 2023 - 11:39

Målet er å håndtere risikoen knyttet til flom, skred og kvikkleire, melder NVE i en pressemelding.

Den grønne laseren skal også gi bedre bunn- og dybdeforhold i ferskvann.

– Dybdedata for innsjøer og elver er viktig for å sikre en kunnskapsbasert forvaltning av ferskvannsressurser og vassdragene våre, sier Brigt Samdal, skred- og vassdragsdirektør i NVE.

Det er også behov for mer kartlegging av dybde- og grunnforhold for å håndtere kvikkleirerisiko, fortsetter Samdal.

NVE, Kartverket, Miljødirektoratet, Statens vegvesen og Hafslund ECO har gått sammen for å teste den nye teknologien.

Direktør for landdivisjonen i Kartverket, Knut Karper Bjørgaas, mener at laserdataene fra kartleggingen er et viktig bidrag for både kommunal, fylkeskommunal og statlig sektor.

– Vi ser at grønn laser kan spille en viktig rolle for kommuner og statlige virksomheter når de skal beslutte og håndtere flom- og kvikkleirerisiko. Data fra kartleggingen vil gå inn i en sammenhengende datamodell fra de dypeste bunner til de høyeste tinder, til sjøs og til lands. Grønn laser gir oss et nyttig verktøy for arealplanlegging og klimatilpasningstiltak, sier Bjørgaas.

(©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.