ARKIVNYHETER

Ny konsesjonsrunde for oljeselskapene

NY TFO-RUNDE: Staten utlyser nye områder for å sikre aktivtet på sokkel.
NY TFO-RUNDE: Staten utlyser nye områder for å sikre aktivtet på sokkel. Bilde: Ocean Rig
Anders J. Steensen
9. mars 2009 - 18:54

De såkalte TFO-rundene har vært en suksess. Derfor går regjeringen i gang med en syvende TFO-runde. Den omfatter betydelige områder i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet.

Statsråd Terje Riis-Johansen evaluerer for tiden hele ordningen etter at en rekke miljøorganisasjoner har protestert, men sender allikevel ut en ny utlysning.Protesterer

Miljøorganisasjonen Bellona protesterer mot utlysningen, fordi TFO-ordningen evalueres.

– Det virker som om statsråden kun gjennomfører denne evalueringen for syns skyld sier fagrådgiver Elisabeth Sæther. Bellona har tidligere krevd at denne ordningen avvikles.Stabil sysselsetting

Formålet med hele TFO-ordningen er å opprettholde et stabilt investerings– og aktivitetsnivå på norsk sokkel.

Derfor gjennomføres de årlige TFO-rundene, mens konsesjonsrundene ofte er annethvert år. Områdene som utlyses ligger som regel i nærheten av eksisterende infrastruktur.

Funn i disse områdene kan knyttes til denne uten at det er behov for å investere i store nye produksjonsenheter på sokkelen.

I stedet kan levetiden for eksisterende installasjoner forlenges.Som før

Årets TFO-runde utvider ikke søkeområdene. Alle blokker som kan tildeles ligger i nærheten av eksisterende infrastruktur, eller i nærheten av eksisterende funn som i Barentshavet.

Årsaken er at her ønsker myndighetene å finne flere petroleumsressurser, som til sammen kan resultere i utbygginger som for eksempel et tog to på LNG anlegget på Melkøya.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Trenger erfaring

Ved utlysningen skjerper Olje- og energidepartementet kravene til operatører i Barentshavet og på områder i Norskehavet hvor det er høyt trykk og temperaturer.

Det selskapet som søker på operatøroppgaver i disse områdene må ha gjennomført boringer tidligere og ha en tilstrekkelig teknisk ekspertise for å planlegge og følge opp boringen.

Alle som leverer inn en søknad må betale et gebyr stort kroner 100 000 per søknad. Staten forbeholder seg retten til å endre på omsøkte arealer under hele perioden fram til tildeling.Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.