KRAFT

– Ny forskrift kan rasere nettselskapene

HÅPLØST: Eilert Henriksen, leder virksomhetsområdet nett i Fredrikstad Energi AS, synes det er håpløst at NVE blander seg inn i organiseringen av selskapet.
HÅPLØST: Eilert Henriksen, leder virksomhetsområdet nett i Fredrikstad Energi AS, synes det er håpløst at NVE blander seg inn i organiseringen av selskapet. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
26. feb. 2010 - 11:40

Hovedpunkter i NVEs forslag til forskrift om krav til kompetanse

  • Alle som har konsesjon i medhold av energiloven §§ 3-1 eller 3-2 skal ha egen bemanning med nødvendig kompetanse til daglig ledelse, teknisk drift og praktisk gjennomføring av den konsesjonspliktige virksomhet.
  • Alle som har konsesjon skal til enhver tid kunne framvise dokumentasjon for at selskapet har egen bemanning med nødvendig kompetanse i tråd med de krav som følger av denne forskrift.
  • Alle som har konsesjon og som har egen bemanning med nødvendig kompetanse, kan inngå skriftlige avtaler med tilhørende vilkår med andre for å dekke nettselskapets øvrige behov for tjenester og kompetanse.
  • Ved kjøp av tjenester og kompetanse skal nettselskapet gjennomføre reelle konkurransebaserte innkjøp så langt det er mulig.

– Det vil bety slutten for mange mindre nettselskaper, mener Eilert Henriksen, leder for virksomhetsområdet nett i Fredrikstad Energi AS.

Høsten 2008 sendte Olje- og energidepartementet(OED) på høring NVEs forskriftutkast angående krav til kompetanse hos nettselskap. Forslaget innebærer at NVE skal kunne fastsette hvilken bemanning det enkelte nettselskap skal ha. Dette har møtt stor motstand fra en samlet kraftbransje.– Nok arbeid

– Nettselskapene står overfor store utfordringer; det skal bygges nett og tilrettelegges for ny fornybar produksjon. Det vil bli nok jobb til alle og da må vi ha frihet til å kunne organisere oss som vi vil, sier Henriksen.

Fredrikstad Energi AS har blitt pålagt å oppbemanne med 25 mennesker og etablere en egen montørorganisasjon i selskapet,

– Det vil ikke gi oss bedre kompetanse og er helt unødvendig, mener Henriksen.– Unødvendig

– Forskriften er unødvendig og vi tror den vil virke mot sin hensikt, sier Knut Lockert, daglig leder i Distriktenes energiforening (Defo). Han tror forskriften vil bety slutten for mange av nettselskapene i distriktene.

– Mange samarbeider med andre om for eksempel beredskap. Det vil forskriften sette en stopper for. Den vil fortelle selskapene hvordan de skal jobbe, sier Lockert.– Rammer entreprenørselskapene

– Det vil også bli vanskelig for de store entreprenørselskapene, som vil miste marked og tilgang til jobber, sier Henriksen.

Lockert understreker at Defo er for kvalitet, men ikke at myndighetene skal bestemme hvordan selskapene skal drives.Opp i Stortinget

Fremskrittspartiet vil nå ta denne saken opp i Stortinget.

– NVEs forslag til forskriftsendring må anses som ny politikk, og bør legges frem for debatt i Stortinget. Dette går langt utover det som er normalt for en forskrift, sier energipolitisk talsmann for Frp, Ketil Solvik-Olsen.

Han viser til at nettselskapene står overfor store utfordringer i form av vedlikehold og ny investeringer.

– Bransjen frykter at de ikke har folk nok til å gjennomføre alle prosjektene. Da kan ikke folk bindes opp i mer ineffektive organisasjonsstrukturer. Dette går langt utover det som er normal fornuft, mener Solvik-Olsen, som håper at regjeringen ikke banker dette igjennom uten en debatt i Stortinget.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.