BERGSPRENGNING

Ny fagbok for bergsprengerne

Boka er ment både som lærebok og oppslagsverk som yrkesutøvere i anleggsnæringen.

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
15. jan. 2021 - 08:56

Det er Trond Eeg Vatne som har skrevet den. Han har lang og bred fartstid som aktør og sakkyndig innen bygg- og anleggsnæringen både innen privat og offentlig sektor, og som foredragsholder i høyere utdanning og i bransjerelaterte kurs. Han har tidligere skrevet to lærebøker for fagskolen innen bygg- og anleggsfag.

Boka skal tjene mange opplæringsformål, men først og fremst er den tilrettelagt for høyere yrkesfaglig utdanning, bachelorutdanning, bergsprenger og bergsprengningslederutdannelsen i Norge. I tillegg kan den fungere som oppslagsverk for byggherrer, entreprenører, offentlige etater, skadetakstmenn og rådgivende ingeniører som kommer i befatning med sivile bergsprengningsarbeider.

– Jeg har valgt å dokumentere en del av den historien som har preget fjellnasjonen Norge de siste 100 år i starten av boken, slik at leseren kan få en bredere innsikt i de metoder som ble brukt til bergsprengning den gang, og hvordan nasjonens infrastruktur ble bygd, sier Vatne til Veier24.

Les også

Hendelser og ulykker

Han har også beskrevet tilfeller knyttet til bergsprengningsarbeider som har ført til uønskede hendelser og ulykker.

– Først og fremst for at vi kan ta lærdom av hendelsene, slik at det går an å eliminere farene dersom lignende situasjoner skulle oppstå, sier han.

Prinsipielle saker fra domstol og forsikringsklagenemda er også tatt med for å belyse flere problemstillinger.

Boka legger vekt på prinsipper, forutsetninger og rammebetingelser som må være på plass for å utøve bergsprengningsarbeider i Norge. Og ikke minst forhold knyttet til både entrepriserett, ansvarsrett og kontraktsrett.

Geologi og bergmekanikk er også sentrale tema i boka, i tillegg til sprengingsteknikk, forsiktig og skånsom sprengning og sikkerhet knyttet til sprengningsarbeider.

Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.