OLJE OG GASS

Ny boring på Aldous: Vil trolig vokse ytterligere

TILFREDS: Statoils konserndirektør for leting, Tim Dodson, er strålende fornøyd med oljen fra Aldous/Avaldsnes.
TILFREDS: Statoils konserndirektør for leting, Tim Dodson, er strålende fornøyd med oljen fra Aldous/Avaldsnes. Bilde: Ole K. Helgesen
Ole K. Helgesen
16. aug. 2011 - 13:37

Statoil har bekreftet at oljefunnene Aldous og Avaldsnes henger sammen, og utgjør en oljestruktur på mellom 500 og 1200 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter. . Det bekrefter Statoils konserndirektør for leting, Tim Dodson.

– Neste uke starter vi å bore brønnen Aldous Major North. De estimatene vi har gått ut med inkluderer ikke denne brønnen. Så det blir veldig spennende om en måneds tid når vi får inn resultatene.

Stor funnsannsynlighet

Dodson antar at et eventuelt funn vil øke estimatene med 100 til 300 millioner fat olje. Han vil ikke gi noen konkrete tall på funnsannsynligheten de opererer med på Aldous Major North.

– Det jeg kan si er at funnsannsynligheten selvfølgelig har økt etter funnet på Aldous Sør. Og den er derfor betydelig høyere enn det vi vanligvis har på letebrønner.

Entusiasme: Det er stor interesse for Statoils letedirektør Tim Dodsons synspunkter på det nye oljefunnet.
ENTUSIASME: Det er stor interesse for Statoils letedirektør Tim Dodsons synspunkter på det nye oljefunnet. Ole K. Helgesen

Nye tall fra Lundin

I tillegg til Statoils letebrønn, vil Lundin sannsynligvis oppjustere sine estimater for den delen av strukturen som Lundin er operatør for.

– Lundin har boret avgrensningsbrønner på Avaldsnes i sommer, og selskapet vil snart komme med en revidering av volumanslagene for dette funnet. Våre tall er basert på anslagene Lundin gikk ut med da de gjorde funnet i fjor, sier Dodson.

Trolig elefantfunn i Nordsjøen

Høy utvinningsgrad

Ifølge letedirektøren er det et uvanlig godt reservoar de har funnet i Nordsjøen.

– Kjerneprøven var som en flytende masse som omtrent fløt ut på dekk. Det er svært uvanlig at det er så mye olje i forhold til reservoarbergart. Jeg har bare sett det en gang tidligere, og det var på Draugen. Vi tror på en høy utvinningsgrad på dette feltet. Foreløpig antar vi at den blir på 50 prosent, sier Dodson.

Større enn Skrugard

Utenfor stuedøra

Han forteller at funnet har skapt stor entusiasme både internt i selskapet og i bransjen.

– Det som skjer er fantastisk moro. Og det er ekstra kjekt når vi gjør et slikt funn rett utenfor stuedøra.

Aldous major
Aldous-strukturen består nesten bare av olje. Ole K. Helgesen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.