KRAFT

NVE anbefaler bruk av reservekraftverkene

RESERVEKRAFT: NVE anbefaler Olje- og energidepartementet å tillate Statnett å bruke reservekraftverkene for å hindre strømbrudd.
RESERVEKRAFT: NVE anbefaler Olje- og energidepartementet å tillate Statnett å bruke reservekraftverkene for å hindre strømbrudd. Bilde: Kjell Herskedal/Scanpix
Øyvind LieØyvind Lie
14. des. 2010 - 13:55

De gjeldende konsesjonsvilkårene for de to kraftverkene forutsetter at de bare kan benyttes ved spesielt lav energitilgang.

I forrige uke søkte Statnett om at kraftverkene, på 150 MW hver, skal kunne brukes som effektreserve dersom det oppstår spesielle hendelser som gir fare for utkobling av forbruk.

Les også: Statnett ber om årlig dispensasjon

Vanskelige driftsituasjoner

Åpning for slik bruk av kraftverkene kan redusere negative konsekvenser av vanskelige driftssituasjoner i tiden fram til at et nytt sentralnettsanlegg fra Sogn til Møre er etablert, skriver NVE i en pressemelding.

Midt-Norge har et generelt underskudd på kraft. Samtidig er fyllingsgraden for kraftmagasinene i regionen nå 54 prosent, mens snittet for årene 2002-2009 er 73 prosent. I en slik situasjon vil enkelthendelser i kraftsystemet lett kunne gi redusert mulighet for stabil kraftforsyning, ifølge NVE.

Les også: Midtnorsk gasskrav til regjeringen

Strenge vilkår

Det foreslås strenge vilkår for oppstart av reservekraftverkene slik at de bare kan brukes hvis andre virkemidler ikke er tilstrekkelige for å sikre kontinuerlig kraftforsyning.

Det er Olje- og energidepartementet og Miljøverndepartementet som avgjør om det skal gis dispensasjon fra de gjeldende vilkårene.

Statnett søkte om det samme forrige vinter, og fikk søknaden innvilget. Men nå har Statnett søkt om at det gis slik dispensasjon hver vinter fram til den planlagte kraftledningen mellom Ørskog og Fardal settes i drift. Det vil ikke skje før 2015.

Les også: Ber om utvidet fullmakt i Midt-Norge

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.