KARRIERE

NTNU slått av UiB og UiT

NTNU: Må se seg slått av konkurrentene.
NTNU: Må se seg slått av konkurrentene. Bilde: NTNU
Dag Yngve Dahle
5. des. 2007 - 08:00

NTNU var ikke blant de 200 beste universitetene da The Times lanserte resultatene av sin nylig.

Nå er hele lista over verdens 400 beste universiteter kommet.

Raser på lista

Nå er NTNU kommet med, men må for første gang se seg slått av Universitetet i Bergen (UiB) og Universitetet i Tromsø (UiT).

NTNU tar en ikke spesielt imponerende 301. plass, bak både UiB på 225. plass og UiT på 292. plass. I forhold til i fjor klatrer UiT fra 401. plass i fjor, UiB klatrer fra 277. plass mens NTNU faller 12 plasser fra 289. plass.

I 2005 tok NTNU en 243. plass. Universitetet har altså rast 60 plasser på lista samtidig som konkurrentene i Bergen og Tromsø har klatret.

Svein Remseth, prodekan for undervisning ved NTNUs fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi, er ikke glad over utviklingen.

– Vi liker ikke dette, det må vi si. Det er ikke hyggelig lesning. Som ledd i arbeidet med å bli bedre skal vi nå gjennomføre en evaluering av sivilingeniørutdanningen. Evalueringen skal gjøres av et internasjonalt panel, som kan vurdere oss bedre enn det vi selv er i stand til å gjøre, sier han.

Ressurser

Han viser til at Times/THES-rangeringen ikke er den beste rankingen for teknologiuniversiteter, og at NTNU gjør det bedre på den anerkjente Shanghai-rankingen.

– Skal vi bli virkelig gode på teknologiutdanning, må ressursene være på plass. Å bli blant de beste i Europa er krevende, og en rekke universiteter i EU-området er vesentlig bedre finansiert enn oss. Et eksempel er antall lærere per student. Jo flere lærere per student, jo bedre resultater. Studentgjennomstrømmingen er heller ikke like god som tidligere. Nå er gjennomstrømmingen cirka 80 prosent, som kanskje er det vi kan forvente når vi er en institusjon for masseutdanning, sier han.

Han legger til:

– Samtidig kan vi ikke legge all skyld på ressursene. Vi synes det er beklagelig at vi faller på rankingene, sier Remseth.

Også Universitetet i Oslo faller på Times-rankingen. UiO har , og ligger nå på 188. plass.

Ifølge Universitetsavisa ved NTNU er kriteriene for Times-rankingen endret betydelig i år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.