VANNKRAFT

NTE må punge ut etter lav vannføring

Flere gytegroper tørrlagt.

Kraftselskapet NTE Energi AS må betale et gebyr på 1,3 millioner kroner etter brudd på kravet om minstevannføring. Illustrasjonsfoto.
Kraftselskapet NTE Energi AS må betale et gebyr på 1,3 millioner kroner etter brudd på kravet om minstevannføring. Illustrasjonsfoto. Bilde: Colourbox.dk
8. juli 2014 - 16:47

Steinkjer (NTB): Kraftselskapet NTE Energi AS er ilagt et gebyr på 1,3 millioner kroner for å ha brutt kravet om minstevannføring i Stjørdalselva.

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ble kravet om minstevannføring i elva brutt i perioden 10.-15. april i fjor. Selskapet er derfor ilagt et overtredelsesgebyr på 1,3 millioner kroner.

– Skadepotensialet i denne saken er stort, i og med at området som ble berørt av den lave vannføringen, er det viktigste gyte- og oppvekstområdet for laksebestanden i Stjørdalselva. Det er anslått at minst 10-12 gytegroper ble tørrlagt under hendelsen, og at om lag 16 groper lå i grenseland og ville vært utsatt ved ytterligere reduksjon i vannføringen, sier seksjonssjef Øyvind Leirset i NVEs miljøtilsyn.

Les også: Norske kraftselskaper må kutte

– Burde redusert usikkerhet

Stjørdalsvassdraget har status som nasjonalt laksevassdrag og er dermed underlagt et strengere forvaltningsregime enn andre vassdrag.

– NVE er kritisk til at NTE Energi AS i sin produksjonsplanlegging ikke tok hensyn til at tilsiget vinteren 2012/13 var ekstremt lavt. Selskapet burde ha brukt større ressurser for å redusere usikkerheten knyttet til målingene og satt av en større vannressurs som reserve utover våren, sier Leirset.

Vedtaket om overtredelsesgebyr kan påklages til Olje- og energidepartementet.

– Vi kommer til å gå grundig gjennom saken før vi bestemmer oss for om vi skal påklage vedtaket eller ikke, sier administrerende direktør Kenneth Brandsås i NTE Energi til NTB.

Les også:

Da kundene måtte betale for effekt i stedet for forbruk, gikk strømforbruket ned med 20 prosent

– Vi kan få tilbake 1,9 TWh fra Sverige

Nytt selskap skal sikre vindkraft-utbygging på Fosen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.