KRAFT

– NTE bryter loven

Espen Leirset
5. mars 2008 - 15:29
Vis mer

Flere tilfeller med brudd i strømforsyningen fra energiselskap rundt omkring i landet, fører til at energiselskapene nå får strammere rammer.For å ha god nok beredskap når det oppstår problemer på nettet, krever NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) at energiselskapet selv skal ha nok folk til å rydde opp i problemer som oppstår. Å skille denne delen av selskapet ut i eget datterselskap er ikke godt nok, ifølge direktoratet.

«Kun svært avgrensede oppgaver innen driftsfunksjonene kan i normaltilfeller settes bort», skriver NVE i et rundskriv.

Voldsom strukturendring

For NTE kan rundskrivet får store konsekvenser. Energiselskapet har valgt en konsernmodell med fire store datterselskaper: NTE Nett, NTE Energi, NTE Elektro og NTE Marked.

Administrerende direktør Torbjørn Skjerve mener omorganiseringene har vært nødvendige for at NTE skal være best mulig rustet mot framtidas krav. Han er overrasket over NVEs skjerpede krav til at beredskapen skal være en del av selve morselskapet.

– Det vil bety en voldsom strukturendring i bransjen hvis man skal ta det det som står i rundskrivet bokstavelig, sier Skjerve.

Fokus på forsyningssikkerhet

– Betyr det at rundskrivet ikke skal tas bokstavelig?– Vi føler at NVE forskutterer en sak som snart skal ut på høring. Det virker som NVE har bestemt seg før høringen, men samtidig vet vi at det har vært møter i departementet om dette, svarer Skjerve.

– Vil rundskrivet få noen konsekvenser for NTE?– Det vil i så fall kun være organisatoriske konsekvenser, selv om vi mener organiseringen vi har i dag er rett ut fra framtidas utfordringer, svarer Skjerve. Han understreker at hans viktigste fokus i organiseringen av selskapet er forsyningssikkerheten.

Lovstridig omorganisering

Hovedtillitsvalgt Svein Welde i El- og IT-forbundet mener NTE må gjennom en ekstra omorganisering på grunn av dette.

– Vi har i lang tid ment at NTEs omorganisering for kort tid tilbake var lovstridig. Nå får vi støtte fra NVE, sier Welde til Trønder-Avisa. Han er oppgitt over at styret i NTE aksepterte forrige omorganisering.

– Stadige omorganiseringer gjør at det blir veldig urolig for oss som jobber her. Mange tror at det er trygt og godt å jobbe i NTE, men sannheten er at det er stadige omorganiseringer. Montørene rekker ikke å bli ferdig med den ene omorganiseringen før det er ei ny. De ansatte blir oppgitt og lei, og mister motivasjon og arbeidslyst, påpeker Welde.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.