KRAFT

Norwea oppretter eget elsertifikatregister for å forhindre ekstrempriser

Lei av å vente på myndighetene.

Den norske vindkraftforeningen Norwea mener det trengs en oversikt over sertifikatprosjekter for å unngå ekstrempriser.
Den norske vindkraftforeningen Norwea mener det trengs en oversikt over sertifikatprosjekter for å unngå ekstrempriser. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
1. okt. 2014 - 09:08
Vis mer

Bransjeorganisasjonen har over lengre tid etterlyst bedre markedsinformasjon i form av et sentralisert register over kommende prosjekter i det felles svensk-norske elsertifikatmarkedet.

Myndighetene har imidlertid ikke opprettet registeret, og nå tar Norwea på seg oppgaven.

– Nå er markedet preget av at aktører nærmest må gjette om vi nærmer oss målet eller ikke. Det kan gi feil prisutvikling og øke risikoen for at vi bommer på 26,4 TWh, med ekstremt høye eller ekstremt lave priser som resultat, sier direktør Øistein Schmidt Galaaen i Norwea til Teknisk Ukeblad.

Les også: IEA: Solenergi kan bli energikilde nr. 1

Hjelper markedet

Han viser til at målet for markedet er 26,4 TWh ny produksjon til sammen i Norge og Sverige, verken mer eller mindre.

– Informasjon om investeringsbeslutninger som fattes må til for å sikre en prisutvikling som gjør at vi når målet, men ikke «gruser» markedet ved å bygge mer, sier Galaaen.

Registeret skal gjelde for både, vindkraft, vannkraft og andre typer fornybar kraft som kan få elsertifikater, og skal ligge på Norwea nettside.

I registeret skal man føre inn både tidspunkt for investeringsbeslutning og når kraftverket ventes å komme i full produksjon. Kapasiteten og forventet årlig produksjon må selvsagt også med.

– Det er kanskje en urettferdig analogi, men hva ville strømbørsen vår vært uten informasjonskrav om tilbudssiden vannkraftmagasiner utgjør? spør Galaaen.

Les også: Socialdemokraterna kan tette svensk vind-smutthull

– Haster

Den svenske Energimyndigheten har tidligere påpekt at det mangler informasjon om utbyggingstakten, spesielt på svensk side.

– Det er svært positivt at Energimyndigheten foreslår en database over aktuelle elsertifikatprosjekter, men det haster å etablere denne. Og vi må i tillegg kunne ha oversikt over og kunne følge investeringsbeslutninger, sier Galaaen.

Det finnes allerede oversikter over planlagt elsertifikatproduksjon, og faktisk utbygning, laget av ulike analyseselskaper.

– Vi ønsker ikke å gå byråene i næringen, men i påvente av et myndighetsregister over investeringsbeslutninger har vi tatt initiativ til en frivillig ordning der det viktigste, investeringsbeslutninger, kan meldes. Dette er midlertidig. Selv om mer informasjon er tilgjengelig på norsk side, mener vi fortsatt myndigheter i begge land må sikre informasjonsflyt om fundamentale forhold. Så blir det bransjens ansvar å tiltrekke seg kapital og investere ansvarlig slik at målet nås, sier Galaaen.

Les også:

Vindparken ble kalt en miljøskandale for havørna. Nå vokser bestanden

Gigantbatteri kan erstatte dyr kraftlinje til Nyhamna  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.