INDUSTRI

Norske Skog: Billigst å kutte i Norge

STORAKSJONÆR: Norske Skog kjøper seg opp i Industrikraft Midt-Norge (IMN). IMN bygger kraftvarmeverket på Skogn.
STORAKSJONÆR: Norske Skog kjøper seg opp i Industrikraft Midt-Norge (IMN). IMN bygger kraftvarmeverket på Skogn. Bilde: ESPEN LEIRSET
Mona Strande
14. sep. 2007 - 08:55

Etter at Norske Skog gikk ut med sine planer om produksjonskutt i går, er de ansatte svært overrasket over at de største kuttene kommer i Norge.

- Skogn er mest kostnadseffektive

Tilsammen vil rundt 150 personer rammes av permitteringer, og avispapirfabrikkene ved Follum og Skogn rammes hardest - selv om det også kuttes ved fabrikkene Golbey i Frankrike og Parenco i Nederland.

- Vi har problemer med å fatte dette. Skogn er konsernets desidert mest kostnadseffektive enhet. Allikevel vil de stoppe én maskin her i 26 uker, og én i Follum like lenge. Golbey og Parenco får ti uker tilsammen, sier Tor Arnulf Hembre til Dagens Næringsliv. Han er hovedtillitsvalgt for Nito og leder for samarbeidsgruppen av de syv andre fagforeningene ved Norske Skog Skogn.

Strømsalg som argument

I tillegg til at ledelsen argumenterer for kutt i Norge med at bedriften må betale lønn i flere uker ved permitteringer i EU, er et sterkt argument at norsk industri kan videreselge subsidiert strøm i det åpne markedet - mens bedrifter i Europa må betale for strømmen de faktisk bruker.

- Vi står i fare for at gode sosiale ordninger vi har fremforhandlet i Norge blir brukt mot oss. I tillegg er salg av strøm langt inn i regnestykkene. Industrien får jo ikke gunstige kraftkontrakter fordi de skal selge strømmen videre. Dette rammer industriens torverdighet. Det grenser mot misbruk av særnorske ordninger, og det er en skummel vei å gå, sier Hembre til DN.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.