OLJE OG GASS

Norske skip hjelper BP

Boreskipet Discoverer Enterprise har boret på avlastningsbrønnen siden 16. mai og hadde rundt 1. juni boret 3 kilometer. Det norske skipet Skandi Neptune i forgrunnen til høyre. Herfra styres en av ROV-ene som brukes til undervannsarbeidet.
Boreskipet Discoverer Enterprise har boret på avlastningsbrønnen siden 16. mai og hadde rundt 1. juni boret 3 kilometer. Det norske skipet Skandi Neptune i forgrunnen til høyre. Herfra styres en av ROV-ene som brukes til undervannsarbeidet.Bilde: Marc Morrison/BP

Tre rigger og tre offshore spesialskip jobber døgnkontinuerlig med problembrønnen til BP i Mexicogolfen. Skipene er alle norskeide og norskdrevne.

– Vi har et titall skip tilgjengelig, men det er disse skipene som er spesiallaget for krevende undervannsoppgaver, og som har utstyr, mannskap og ledelse for å drive slikt arbeid, sier BPs pressetalsmann Robert Wine til Teknisk Ukeblad.

BP hadde på sine nettsider i forrige uke lenker til 12 kameraer montert på de fjernstyrte undervannsrobotene (ROV) i arbeid. Seks av ROV-ene styres fra de tre norske skipene Skandi Neptune, BOA Deep C og Viking Poseidon.

Tøffe prøver

Kommunikasjonsdirektør Håvard Aagesen i Rederiforbundet mener at Mexico-jobben bekrefter at Norge er ledende på spesialskip for krevende operasjoner.

– Skip og utstyr settes for de ultimate prøver ved denne aksjonen, sier Aagesen til Teknisk Ukeblad.

Delvis vellykket

ROV-ene styrte i forrige uke arbeidet med å kappe stigerøret rett over utblåsningsventilen og deretter montere en kappe. Den slutter tett rundt rørstussen og fører olje.- og gasstrømmen via et nytt stigerør til boreskipet Discoverer Enterprise.

Ifølge BP skal kappen klare å føre mesteparten, antakelig 10.000 fat, av utslippet til skipet og prosessering. Totalt er utslippet beregnet å være mellom 12.000 og 19.000 fat i døgnet.

To Aker-skip

BOA Deep C opereres av Aker Solutions og var leid ut til BP sammen med BOA Sub C.

– Vi stilte de to skipene til BPs disposisjon straks ulykken var et faktum, sier kommunikasjonsdirektør Geir Arne Drangeid.

BP har en hel flåte av skip med ulike spesifikasjoner til disposisjon.

– De har mye spesialskip til disposisjon og har plukket det beste til de ulike oppgavene, sier Drangeid.

Det bekreftes også av BP i Houston.

– Dette er det beste vi kan få tak i av spesialskip, ROV-er og operatører, sier Wine.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.