KRAFT

Norske Scatec Solar skal bygge kjempekraftverk i Utah

– Det var sterk konkurranse om avtalen.

Det norske solkraftselsapet Scatec har fått tillatelse til å byggge et 100 MW fotovoltaisk solkraftverk i Iron County i Utah i USA. Bildet viser Scatecs anlegg i Egglhausen i Tyskland.
Det norske solkraftselsapet Scatec har fått tillatelse til å byggge et 100 MW fotovoltaisk solkraftverk i Iron County i Utah i USA. Bildet viser Scatecs anlegg i Egglhausen i Tyskland. Bilde: Scatec
4. apr. 2014 - 15:50

Det norske solkraftselskapet Scatec Solar AS har fått tillatelse til å bygge et 100 megawatts fotovoltaisk solkraftverk i Iron County i Utah i USA.

Kraftverket får navnet The Utah Red Hills Renewable Energy Park.

Det skal kunne produsere 210 millioner kilowatttimer i året, og blir dermed delstatens største solkraftverk. Det vil produsere strøm tilsvarende forbruket til 18500 amerikanske hjem.

Les også: Solkraft dekket halvparten av Tysklands energibehov

Leverer i 20 år

De lokale myndighetene Utah og Iron County har gitt sine endelige godkjennelse, og alt det formelle er dermed på plass for byggestart, som er planlagt i andre halvdel 2014.

Scatec Solars amerikanske gren, Scatec Solar North America har inngått en kontrakt på levering av strøm på kraftnettet for 20 år med selskapet Pacificorp, som levere strøm til kunder i Utah, Wyoming og Idaho, gjennom kraftselskapet Rocky Mountain Power.

Les også: 173.500 datastyrte speil gir strøm nok til 140.000 hjem

Flyfoto av den 650 mål store tomten hvor anlegget skal bygges.
Flyfoto av den 650 mål store tomten hvor anlegget skal bygges.

– Sterk konkurranse

Terje Pilskog er COO i Scatec Solar og forteller konkurransen i det amerikanske markedet er tøff.

– Det amerikanske markedet er veldig modent, og det er veldig sterk konkurranse om slike "power-purchase"-avtaler. Vi fikk et gjennombrudd med denne avtalen i desember. Nå har avtalen blitt godkjent i delstaten, og fra vår side er det klart til å bygges. Nå gjenstår det å skaffe finansiering og forhandle ferdig avtaler om byggingen av kraftverket.

Pilskog sier han ikke kan gå ut med hvilke kraftpris de tilbyr. Solkraftselskapet Sunedison kunne nylig skryte av en rekord på fem dollarcent per kilowatttime for levering i Texas, og Pilskog kan oppgi at Scatec Solar ikke er så veldig langt unna dette nivået.

Pilskog anslår at byggingen vil ta omtrent et år.

– Fordelen med solkraft et går veldig raskt å få bygget relaitivt store anlegg.

Les også: Sverige installerte 30 ganger mer solkraft enn Norge i fjor

Største hittil

Tomten anlegget bygges på er 650 mål stor og skal fylles av om lag 320.000 moduler, med såkalt tracking i én akse, som betyr at solcellepanelene endrer vinkel etter solbanen.

Scatec Solar gjorde også nylig en avtale om å bygge et anlegg på 10 megawatt i Jordan. Hittil har Scatec Solars amerikanske gren utviklet 55 megawatt totalt på Hawaii og i California.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

The Utah Red Hills Renewable Energy Park blir Scatec Solars hittil største utbygging. Med en nominell kapasitet på 100 megwatt slår det Scatecs hittil største anlegg i Sør-Afrika på 75 megawatt.

Les også:

Den farligste klimagassen måles ikke

Mer fornybar energi vil øke risikoen for kollaps i kraftnettet

EU stenger grensene for billig kinesisk solkraft

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.