INDUSTRI

Norske politikere håper på tøffere Obama

Barack Obama får fire nye år som USAs president.

I dag tidlig norsk tid ble det klart at Barack Obama er gjenvalgt som USAs president.
I dag tidlig norsk tid ble det klart at Barack Obama er gjenvalgt som USAs president. Bilde: Reuters

Statsminister Jens Stoltenberg gratulerer Barack Obama med valgseieren og sier han ser fram til å samarbeide med presidenten i fire nye år.

– Jeg gratulerer Barack Obama med gjenvalg. Norge har samarbeidet svært godt med ham i fire år og jeg ser fram til å samarbeide med ham i fire nye år, sier Stoltenberg.

Les også: Hvem er den beste teknopresidenten?

Klima og verdensøkonomi

Den norske statsministeren peker på at Norge har veldig gode tosidige forbindelser med USA og at det ikke er noen problemer i de tosidige forholdene.

– I tillegg har USA og Norge under Barack Obama samarbeidet veldig godt på veldig mange internasjonale områder, blant annet i synet på FN, i arbeidet med klima og ikke minst i forhold til de økonomiske problemene i verdensøkonomien, sier Stoltenberg.

Han mener Norge også ville hatt et godt samarbeid med USA dersom Mitt Romney ble valgt, men innrømmer at Obamas politiske verdier ligger nærmere hans egen regjering:

– Barack Obama står for en del politiske verdier og standpunkter som er nærmere våre, både når det gjelder utenrikspolitikk, synet på viktigheten av FN, internasjonalt forpliktende samarbeid, men også når gjelder innenrikspolitiske spørsmål, sier Stoltenberg.

Les også: USA med utslippsmål for CO2

Kongressen avgjør klimapolitikken

SV-leder Audun Lysbakken håper Obama i sin andre periode vil ta større klimaansvar, men frykter kongressammensetningen vil gjøre dette vanskelig.

– Det bekymrer meg at det ikke er noen vesentlige endringer i sammensetningen i kongressen. Jeg håper Obama vil bruke den siste perioden til å være mer offensiv i klimapolitikken, men det ser dessverre ut til at det er svært mange i kongressen som ikke er interessert i å gjøre noen ting med klimaet, sier Lysbakken.

– Obama har et stort moralsk og politisk ansvar for å endre kurs i klimapolitikken. Det er helt avgjørende at USA er med på en internasjonal klimaavtale. De står for mye utslipp og forbruk, i tillegg til at flere andre land neppe blir med på en avtale hvis ikke USA er med, sier SV-lederen.

Les også:

Det er teknologisk mulig å nå togradersmålet

Kunnskap fjerner ikke klimatvil  

Forventer «ny» Obama

Høyre-leder Erna Solberg tror verden vil få se en annerledes utgave av USAs president Barack Obama de neste fire årene.

– Jeg tror vi vil se en president som tar et tøffere tak om hovedprioriteringene sine. Presidenter som er inne i sin siste periode, våger mer og er ofte også mer opptatt av den internasjonale arenaen, sier Solberg til NTB.

Hun sier resultatet var som ventet, men medgir at presidentvalget ble spennende mot slutten.

– Et gjenvalg innebærer forutsigbarhet i utenrikspolitikken. Det er bra for Norge og resten av verden. Sånn sett var dette et godt valgresultat ut ifra norske interesser, sier Solberg.

Hun mener Obama står overfor store utfordringer, først og fremst med tanke på økonomien. At Republikanerne beholder flertallet i Representantenes hus, innebærer at Obamas fremdeles vil ha vanskeligheter med å gjennomføre sitt politiske program.

Les også:

Europa varslet USA om orkanen Sandy

Disse tiltakene kunne beskyttet New York  

Arbeidsplasser avgjørende

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete legger ikke skjul på at hun er svært fornøyd med at USAs president Barack Obama ble gjenvalgt.

Hun tror Obama vil gjøre en bedre jobb de neste fire årene enn han har gjort i sin første periode.

– Obama er i ferd med å snu den negative utviklingen, det blir skapt arbeidsplasser i USA, og det er viktig at han kan fortsette med det arbeidet, sier statsråden.

Venstre-leder Trine Skei Grande mener det er viktig for USA at de har valgt en president som står for sparsommelig pengebruk.

– Jeg er glad for at valget ble klarere enn først antatt, og at vinneren sitter igjen med et klart mandat. Den viktigste jobben nå er å trygge arbeidsplasser og få økonomien på beina igjen, og der er Obamas politiske syn realistisk, sier Skei Grande.

At Obama blir gjenvalgt sender et viktig signal ut til verden om at USA er engasjert i det utenrikspolitiske, mener hun.

Les også:

Norge gir millioner til Clinton-stiftelse

Ja vel, herr Forsvars-/Utenriksminister

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.