- Oppdatert 12:40
Norge planlegger å bruke over 6 milliarder kroner på å stanse avskoging i Indonesia, ifølge lederen for landets klimaråd.
Undertegnes snart
– Vi har en avtale som vil bli undertegnet 27. mai, sier klimasjef Agus Purnomo til nyhetsbyrået Bloomberg.
– Pengene er avsatt, og utkastet er godkjent, sier Agus. Han forklarer at flere detaljer omkring avtalen skal offentliggjøres i sammenheng med signeringen.
Det er planlagt et større møte om bevaring av skog i Norge i slutten av mai. Norge og Indonesia skal lenge ha ønsket å inngå et samarbeid om bevaring av landets skog.
Reduserer utslipp
Indonesia i Sør-Asia er sammen med Brasil de to største avskogerne i verden, og Norge har allerede inngått en omfattende avtale med Brasil om å redde skog i landet.
Hensikten er å bidra til å redusere de globale utslippene av klimagasser. Trær binder nemlig opp klimagassen CO2.
Avskoging står for en større del av verdens klimagassutslipp enn de totale utslippene fra alle verdens biler, lastebiler og busser, ifølge FN.
83 prosent
Indonesia følger etter Kina og USA på listen over land som slipper ut mest CO2 når utslipp fra avskoging og bruksendringer av landområder inkluderes i regnskapet, ifølge Verdens naturfond (WWF).
Avskoging og ødelegging av skogsområder står ifølge WWF for over 83 prosent av Indonesias utslipp av klimagasser, skriver Bloomberg.
Håp om kursendring hos «avskogingsversting»
Indonesia er nødt til å endre sin politikk for at milliardstøtte fra Norge skal kunne få noen effekt, mener Regnskogfondet.
Norge planlegger å bruke over 6 milliarder kroner på å redusere avskoging og ødeleggelse av skogområder i Indonesia, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.
– Hvis det er en god avtale, hvor Indonesia forplikter seg i en mye sterkere grad enn de har gjort tidligere, er det veldig positivt, sier policyansvarlig Nils Hermann Ranum i Regnskogfondet.
Han understreker at han ikke kjenner innholdet i avtalen, men peker på at det må omfattende endringer til for at norsk støtte skal få noen effekt i «ett av de verste avskogingslandene i verden».
– Indonesia har ført en helt bevisst politikk med å erstatte regnskog med plantasjer. Resultatet er at landet er blitt ett av de landene i verden med høyest klimautslipp, sier han til NTB.
Stans i nye hogstildelinger, stans i konvertering av skogområder til plantasjer eller annen virksomhet og bedre beskyttelse av urbefolkninger i lovverket er noen av endringene som må til, ifølge Ranum.
– Ellers vil ikke pengene ha noen effekt, mener han. (©NTB)