KARRIEREUTDANNING

Norske jenter skyr teknologistudier

TALL: Hvorfor vil færre jenter studere realfag og teknologi i Norge enn i andre land?
TALL: Hvorfor vil færre jenter studere realfag og teknologi i Norge enn i andre land? Bilde: Jean Francois Frey
Dag Yngve Dahle
18. feb. 2009 - 22:48
Vis mer

Fra 1998 til 2006 økte andelen jenter som går ut med eksamener i teknologi og realfag markant i Danmark og Sverige, viser tall fra Eurostat.

I Danmark gikk andelen opp fra 5,1 til 9,50. For Sverige gikk andelen opp fra 4,20 til 10,60 i perioden.

Tallene gjelder antall uteksaminerte kvinnelige studenter per 1000 kvinner i aldersgruppa 20 til 29 år - altså andel realfagsjenter i forhold til folketallet.

Kraftsjefer vil ikke ha damer

Små tall

Her i landet er det ikke fullt så rosenrødt. Vi ser en økning også i Norge, men andelen øker bare fra 4,10 til 5,40 (se figur), noe som er lite sammenliknet med andre land.

Også sammenliknet med gjennomsnittet i EU er utviklingen her til lands til å gråte av. Mens jenteandelen i Norge er steget med 1,3, er andelen steget med 3,2 i EU (27 land) - fra 5,2 til 8,4.

Statistisk sentralbyrå, som står bak tallene for Norge, bekrefter ulikhetene.

Står ikke sterkt Sveriges lange tradisjoner innen industri gjør at realfagene står sterkere, mener prosjektleder Camilla Schreiner ved Naturfagsenteret. (Foto: Stein Jarle Olsen)
Står ikke sterkt Sveriges lange tradisjoner innen industri gjør at realfagene står sterkere, mener prosjektleder Camilla Schreiner ved Naturfagsenteret. (Foto: Stein Jarle Olsen)

Står ikke sterkt

– Vi har ligget lavt på denne indikatoren i flere år. Dette viser at Norge har behov for flere kvinnelige studenter innen realfag, sier Geir Nygård, rådgiver i SSBs seksjon for utdanningsstatistikk.

Men hva kommer dette av? Hva er det med Norge? Tildels skyldes økningen at flere totalt sett studerer slike fag i våre naboland. Dermed øker også jenteandelen i forhold til folketallet.

Men forskerne peker også på andre årsaker.

– Realfagene står sterkere i andre land, for eksempel Sverige, enn her i landet. Bare se på Sveriges lange tradisjoner innen industri, sier Camilla Schreiner, prosjektleder ved Nasjonalt senter for naturfag i opplæringen (Naturfagsenteret).

Hennes kollega Ellen Karoline Henriksen er enig:

– Svenskene har hatt Carl von Linné, flere nobelprisvinnere, universiteter i flere århundre, en større satsing på realfag og realfaglig forskning og en årelang satsing på etablering av vitensentre, sier hun.

Menn med barn tjener mer

Dårlig rykte

Gjennom forskningsprosjektene "Vilje-con-valg" og "IRIS: Interests & Recruitment in Science" forsøker de å finne årsakene til at få norske jenter velger realfag. De første resultatene fra prosjektene vil foreligge senere i år.

– Her er det ikke én, men flere årsaker. Dette er et sammensatt bilde. Det som kan spille inn, er realfagenes rykte i Norge, mangel på gode rollemodeller og jenters ønske om kompetanse som er relevant i en samfunnssammenheng - noe de ikke tror realfag vil gi dem, sier Schreiner.

NTNU har de siste tre mottatt flere kvinnelige søkere til sivilingeniørstudiene enn tidligere.

– På fag som bygg, petroleum samt energi og miljø har vi tatt spesielt hensyn til jentenes behov, og prøvd å skape et miljø for dem helt fra begynnelsen av, sier Anne Rossvoll, studiedirektør ved NTNU.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.