-Norske entreprenører får de fleste kontraktene

Utenlandske entreprenørers andel av Vegvesenets kontrakter hadde et oppsving i fjor sammenliknet med året før. Men over tid holder deltakelsen seg på et relativt beskjedent nivå.

Redaksjonen Våre Veger
9. aug. 2017 - 15:40

– Vi har en relativt stabil deltakelse fra firma uten fast tilknytning til Norge, men det er ingen økende trend, sier avdelingsdirektør Bettina Sandvin, som har ansvar for byggherreområdet i Vegdirektoratet til vegnett.no

En sjettedel av Vegvesenet utbyggingskontrakter med en samlet verdi på 2,4 milliarder kroner gikk til utenlandske entreprenører i 2016. Snittet siden 2010 er 2 milliarder kroner i årsomsetning.

 

Hvem er «utledninger»?

Definisjonen av «utlending» er ikke helt enkel, påpeker Sandvin.

Bettina Sandvin <i>Foto:  Henriette Erken Busterud</i>
Bettina Sandvin Foto:  Henriette Erken Busterud

– Vi har utenlandske entreprenører som har fått en fot i markedet ved å kjøpe opp norske selskap. Vi har for eksempel velkjente tyske selskap som kommer med en tysk organisasjon og leier inn kompetanse når de utfører arbeid i Norge. Atter andre har norske heleide datterselskap. NCC og Skanska regner vi som norske selv om de har svenske moderselskap ettersom disse har lange tradisjoner og har norske datterselskap.

 

OPS-kontraktene

I forarbeidet til OPS-kontraktene, som er svært store kontrakter, har Vegvesenet kommunisert med det internasjonale markedet. Utledninger er med i konkurransen om kontrakten rv.3/rv.25 Løten – Elverum, der konkurransen pågår. Det spesielle med OPS er at selskapet som vinner kontrakten skal stå for finansering, bygging og drift.

 

Internasjonalt regelverk

– Det skal ikke underslås at enkelte kontrakter med utlendinger har gitt oss hodebry. På den annen side har utlendinger gjort store og krevende arbeider i Norge på en svært god måte. Vi er underlagt et regelverk som forutsetter at kontrakter lyses ut i det europeiske markedet. Det er vårt oppgave som byggherre å få det beste ut av den internasjonale konkurransen, sier Sandvin.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.