KRAFT

Norsk vind på Doggerbanken

UT MOT HAVET: Britene satser stort på havvind, og Statkraft og Statoil er med. Dette bildet er fra den svenske havvindparken Lillgrund utenfor Malmø.
UT MOT HAVET: Britene satser stort på havvind, og Statkraft og Statoil er med. Dette bildet er fra den svenske havvindparken Lillgrund utenfor Malmø. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
8. jan. 2010 - 10:37

Storbritannias statsminister Gordon Brown skal i dag kunngjøre hvem som får bygge ut 25 000 megawatt (MW) havvind i den såkalte «runde 3».

Ifølge NRK får Statkraft og Statoil være med på det største prosjektet, Doggerbanken med 2000 vindturbiner og en effekt på opptil 10 000 MW.

Denne parken alene blir mer enn tjue ganger større enn hele Norges nåværende vindkraftkapasitet, som er på noe over 400 MW.

Store selskaper får bygge

De norske selskapene inngår i et konsortium sammen med RWE Npower og Scottish and Southern Energy.

Sunday Times har tidligere skrevet at Scottish Power og Vattenfall er favoritter til å få utvikle et område utenfor Norfolk på 5000 MW. Sea Energy og EDP skal ligge an til å få et område i Moray Firth utenfor Skottland. Mainstream Renewables, E.ON og Centrica skal også ligge an til å få tildelt områder.

Havvind. Lillgrund Sverige vindpark Vattenfall 100 MW bunnfaste vindmøller
Sunday Times har tidligere skrevet at Scottish Power og Vattenfall er favoritter til å få utvikle et område utenfor Norfolk på 5000 MW. Sea Energy og EDP skal ligge an til å få et område i Moray Firth utenfor Skottland. Mainstream Renewables, E.ON og Centrica skal også ligge an til å få tildelt områder. TIL HAVS: Storbritannia har store havvindplaner. Vindparken London Array blir på 1000 MW og Atlantic Array på 1500 MW. Senere kommer Doggerbanken på opptil 10 000 MW, hvor norske Statoil og Statkraft er med. Kjetil Malkenes Hovland

Mange prosjekter i runde to av det britiske vindeventyret er utsatt på grunn av pengeproblemer, som London Array på 1000 MW. Det forventes at det samme vil skje i runde tre, som er enda mer teknisk krevende og mye dyrere. På et møte i Confederation of British Industry nylig var det nesten ingen ledere som trodde at runde tre ville være ferdig utbygd i 2020 som planlagt.

Gir 60 000 jobber

Men utbyggingen ventes å gi store muligheter for industrien. Den britiske vindkraftorganisasjonen BWEA spår at runde tre vil gi Storbritannia 60 000 jobber. Regjeringen har selv snakket om 70 000 jobber.

Men så er også prisen høy. Totalt vil runde tre koste rundt 100 milliarder pund, eller nær 1000 milliarder norske kroner.

Vindkraften vil etter hvert kunne gi kraft til 20 millioner britiske hjem, ifølge regjeringen.

Enorme prosjekter på vei

Det største britiske vindprosjektet til havs som er under bygging nå er Greater Gabbard på 500 MW. Sheringham Shoal som Statkraft og Statoil bygger for tiden er på 315 MW.

Verdens største havvindpark per i dag er danske Horns Rev II på 209 MW.

I Tyskland bygges Bard II på 400 MW.

Mange forslag på bordet

Det foreslås og planlegges en rekke enda større vindparker til havs. I Storbritannia kommer London Array til å bli hele 1000 MW (630 MW i første fase), og Atlantic Array på 1500 MW og Triton Knoll på 1200 MW er under planlegging.

I Canada hadde Wasatch Wind planer om en vindpark på hele 4400 MW. Det er 3,5 ganger større effekt enn det største norske vannkraftverket (men vindkraften har selvsagt færre driftstimer per år). Dette prosjektet er kjøpt opp og trolig lagt på is inntil videre. Canada planlegger også Great Lakes Array på 1600 MW.

I Irland planlegges Codling Wind Park på 1100 MW.

Største landparker

Den største vindparken på land ligger i USA, som nå har tatt over lederrollen som verdens største vindnasjon. Vindparken Roscoe er på 781,5 MW.

De planlegger også vindparken Heartland på 500-1000 MW, Pampa på 4000 MW, Tehachapi på 4500 MW og Titan på 5050 MW.

I Sverige planlegger det en gruppe vindparker på opptil 4000 MW, Markbygden vindpark.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.