KRAFT

Norsk teknologi – skotske arbeidsplasser

STORT MARKED: Den skotske førsteministeren Alex Salmond tror fornybarmarkedet vil bli like stort som dagens olje- og gassnæring.
STORT MARKED: Den skotske førsteministeren Alex Salmond tror fornybarmarkedet vil bli like stort som dagens olje- og gassnæring. Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
22. sep. 2010 - 13:03

– Selvfølgelig. Hywind og Hammerfest Strøms tidevannsturbin vil åpenbart generere muligheter for næringslivet i Skotland, og etterhvert gi positive ringvirkninger for de aktuelle nærområdene.

Det svarer den skotske førsteministeren Alex Salmond på spørsmålet om han tror etableringen av norske teknologier som Hywind og Hammerfest Strøms tidevannsteknologi, vil generere arbeidsplasser.



Enormt potensiale

I midten av august ble det kjent at Statoil vurderer å legge den første havvindparken basert på Hywind-teknologien til enten Skottland eller USA.

Samtidig annonserte Statoil, som også er eier i Hammerfest Strøm, at de åpner for kommersiell utbygging av tidevannsteknologien i Skottland etter at piloten er installert neste år.

Skottlands førsteminister var på et tre dager langt norgesbesøk i perioden, og hadde flere møter med Statoil om planene.

– Vi jobber med å maksimere de store fordelene som offshore vindkraft kan gi oss, et potensiale estimert til hele 300 milliarder kroner og 20 000 arbeidsplasser, samtidig som vi kutter egne og andre europeiske lands klimautslipp. Derfor er disse planene gledelige for oss, sier Salmond.

Alex Salmond
BIDRAG: - Hywind og Hammerfest strøm vil åpenbart generere muligheter for næringslivet i Skotland, sier Alex Salmond. Jannicke Nilsen

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Kontrakt i boks

Scottish Power, en av de andre medeierne i Hammerfest Strøm, er allerede i gang med konsesjonssøknader til 10 lisenser på britisk sokkel for tidevannskraftverk.

Burntisland Fabrication Limited (BiFab) i Fife har allerede fått en kontrakt på rundt 19 millioner kroner for å kal bygge undervannsstrukturen for Hammerfest Strøms nye prototype HS 1000.

Den skotske førsteministeren gleder seg over at norsk teknologi gir positive ringvirkninger på Skotland, og mener kontrakten med nordmennene er en tillitserklæring til skotsk ekspertise og infrastruktur.



Ut av landet

Samtidig river norske aktører og politikere seg i håret over at norsk teknologi forsvinner til utlandet allerede før teknologien er ferdig utviklet.

– Dette føyer seg inn i rekken av fornybar-prosjekter som rømmer landet. Jeg er bekymret over at kapital til og kompetanse på fornybar energi flyttes utenlands, sier nestleder i Venstre, Helge Solum Larsen, og nevner at aktører som Fred. Olsen, Statkraft, Hydro og Think også er i ferd med å bringe teknologi ut av landet.

Salmond synes imidlertid ikke det er rart at Norge ikke har like gode rammebetingelser som skottene selv kan skilte med.

– Dere har store vannkraftressurser, og trenger ikke energien på samme måte som vi gjør. Derfor kan jeg forstå at dere ikke har et så stort trykk på å stimulere ny, fornybar energiproduksjon som det vi har, sier Salmond.



Infrastruktur

Skotske myndigheter har satt i gang en prosess for å identifisere nøkkelinfrastruktur for utvikling av fornybar energi til havs.

Ifølge en ny rapport har Skottland potensial til å etablere 750 offshoreenheter i året. Til sammen skal disse enhetene kunne generere 5180 arbeidsplasser og en omsetning på rundt 2,9 milliarder norske kroner i året.

– Det er ingen tvil om at markedet for fornybar energi vil generere store muligheter for oss i framtiden. Markedet kommer til å bli like stort som dagens olje- og gassnæring, selv om fornybar energi aldri kommer til å generere like store summer, tror Salmond.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.