BYGG

Norsk skole kan bli verdens beste klimabygg

Mål: Null utslipp av klimagasser.

Evenstad skole
Evenstad skole Bilde: Ola Roald Arkitektur
13. feb. 2015 - 09:32

ZEB

  • The Research Centre on Zero Emission Buildings (ZEB) ledes av NTNU og Sintef, i tett samarbeid med offentlig forvaltning og en gruppe sentrale industribedrifter.
  • Prosjektgruppen er bredt sammensatt, og omfatter materialteknologer, energiteknologier, bygningsteknikere, arkitekter og sosiologer.
  • Målet er å utvikle konkurransedyktige produkter og løsninger for eksisterende og nye bygninger som totalt sett ikke fører til utslipp av klimagasser i et livsløpsperspektiv.
  • 317 millioner kroner skal etter planen skytes inn i utvikling av energieffektiviseringsløsninger innen bygg fra 2009 t.o.m. 2017.

Når nytt bygg skal settes opp på Campus Evenstad ved Høyskolen i Hedmark er ambisjonene mildt sagt høye.

Det nye bygget går inn som et pilotprosjekt for forskningssenteret Zero Emission Buildings (ZEB), og har som mål å bli ikke bare Norges, men verdens beste klimabygg, med null utslipp av klimagasser.

Verdens første

– Campus Evenstad blir trolig det første moderne bygget som oppnår så lave klimagassutslipp i Norge, og kanskje i hele verden, dersom målet nås, sier Sintef-forsker Inger Andresen.

Hun innrømmer at målet er ambisiøst, men mener det kan være mulig å nå det.

– For å nå målet må man kompensere for alt av klimagassutslipp som går med både til produksjon av materialer, til byggeprosessen og driften av bygget i 60 år, sier hun.

Det er så langt innen som har klart å gjennomføre dette i større skala.

Multikomforthuset i Larvik har greid å kompensere for materialer og drift, og er så langt det nærmeste vi kommer. Men det er mye enklere på et lite bolighus, enn på et større yrkesbygg, sier Andresen.

Les også: Nytt superstål er like bra som titan, men langt billigere

Mange tiltak

Det er mange tiltak som tilsammen skal gjøre bygget klimavennlig.

– Det viktigste er å redusere behovet for energi. Det gjøres blant annet ved å bygge et tett, godt isolert bygg, sier Andresen.

Prosjektet vil i tillegg prøve ut nye ventilasjonsløsninger som utnytter naturlige drivkrefter og minimerer vifteenergien, som ifølge Andresen er en stor energityv. 

I tillegg skal kortreiste trebaserte løsninger bidra til klimakutt.

– På den måten brukes materialer som slipper ut ekstremt lite klimagasser ved produksjon, forklarer hun.

Les også: Slik får de plass til tre etasjer der det vanligvis bare er to

Bioløsninger og solceller

Den energien som kommer til å gå med i daglig drift av bygget, skal produseres fornybart.

– Prosjektet har ikke helt landet på hvilken løsning som skal brukes. Men den gode tilgangen på tre i området gjør at vi regner med vi vil velge en biobasert løsning. I tillegg til det vil det bli montert solceller på byggets tak, sier Andresen.

Dersom alt går etter planen, vil bygget overgå dagens plusshusstandard.

– Den mest brukte definisjonen av plusshus går ut på at bygget produserer mer energi enn det bruker på driften av bygget. Her skal det produseres mer fornybar energi enn det som brukes på materialer, produksjon og drift, sier hun.

Les også: Slik vil de bygge bruer som lager strøm

Et foregangsbygg

Det er Statsbygg som skal sette opp skolebygget. Administrerende direktør i Statsbygg, Harald V. Nikolaisen, er spent på å bygge en skole på en helt annen måte enn noe de har gjort tidligere.

– Prosjektet bryter ny grunn og vi kan derfor ikke være sikre på at vi kommer helt i mål. Men vi skal strekke oss langt for å finne innovative løsninger og materialer med lavest mulig klimagassutslipp, sier han.

Nikolaisen håper bygget kan være en mal for fremtidens bygg.

– Klimaendringer er vår største miljøutfordring og byggenæringen må være en del av løsningen. Vi går foran med et bygg som har lavest mulig klimagassfotavtrykk, sier han.

Les også:

Dette er verdens beste høye bygg

Her fyrer man mest med ved i Norge

Her er heisen som kan gå både loddrett og vannrett  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.