OLJE OG GASS

Norsk oljevernteknologi fikk pris

Tore Stensvold, Maiken ReeTore Stensvold, Maiken Ree
11. okt. 2011 - 18:30

Konkurransen:

  • Wendy Schmidt Oil Cleanup X CHALLENGE i USA har arrangert en oljevernkonkurranse som skal dele ut pengepremier på totalt 1,4 millioner USD.
  • Det norske selskapet NOFI stakk av med andreplassen i konkurransen, mens et annet norsk oljevernselskap, OilShaver, fikk fjerdeplass.
  • NOFI fikk 300.000 USD i premie (1,7 millioner kroner).
  • På førsteplass kom det amerikanske selskapet Elastec som fikk en premie på 1 million USD (5,7 millioner kroner).
  • Konkurransen ble arrangert i kjølvannet av Deepwater Horizon-ulykken i Mexicogolfen i 2010.
  • Ti finalister konkurrerte om premiene.
  • Kravet er å samle opp minimum 9463 liter pr. minutt og innholdet av olje må være minimum 70 %.

Se video av finalistenes bidrag.

Klokken 12.30 i dag amerikansk tid ble Tromsø-selskapet NOFI tildelt andreplassen i den internasjonale oljevernkonkurransen Wendy Schmidt Oil Cleanup X Challenge i USA.

Formålet med konkurransen er å utvikle en ny generasjon oljevernteknologi, og kvalifiseringen har pågått i flere måneder.

Konkurransen ble utlyst i kjølvannet av Deepwater Horizon-ulykken i Mexicogolfen sommeren 2010. Amerikanerne ble tatt på sengen av det enorme utslippet og innså at oljevernteknologien ikke hadde vært særlig utviklet på flere tiår.

Ti finalister

Kravet i konkurransen var å samle opp minimum 9.463 liter olje per minutt, og innholdet av olje måtte være minimum 70 prosent. Finalistene i konkurransen demonstrerte sine systemer gjennom intense tester over en periode på ti uker.

Hele 350 team deltok i konkurransen fra starten, mens det har vært skrelt ned til ti finalister som konkurrerte om pengepremier på totalt 1,4 millioner USD.

Ifølge juryen klarte NOFI å samle opp 10.034 liter per minutt med 83 prosent innhold av olje. Selskapet berømmes også for sin innsats under testingen, med utfordringer som orkanen Irene som herjet USAs kyst.

Amerikanske Team Elastec stakk av med seieren.

- Vår teknologi vil imildertid fungere bedre enn den amerikanske i det virkelige liv ute på sjøen, sier Olav Småbakk i NOFI til Teknisk Ukeblad.

Diskuterer Deepwater-konsekvenser

NOFI vant andreplass i konkurransen WENDY SCHMIDT OIL CLEANUP X CHALLENGE
NOFIs team, med teamleder Dag Nilsen i spissen. NOFI

Tåler 4 knop

Under oljesølet i Mexicogolfen ble NOFIs Current Buster-teknologi brukt i stor skala. I konkurransen stilte NOFI med et nyutviklet produkt basert på NOFI Current Buster-teknologi.

Kongressen vil ha norsk regelverk

Vinneren, amerikanske selskapet Elastec, greide ifølge juryen å samle opp tre ganger mer olje enn den beste oppsamlingsraten som er gjennomført.

Nofi er ikke overbevist om det.

- Vi pumpet over et oljefat i sekundet og NOFI Current Buster-teknologi fungerer i over 4 knops hastighet. Det vil si at vi har løst utfordringen med oljeoppsamling i strømutsatte farvann. Vanlige konvensjonelle oljelenser feiler i underkant av 1 knop, hevder Småbakk.

Flere norske

Elastec har utviklet seg til å bli ett av de største selskapene innen oljevernutstyr i Nord-Amerika. Elastec stakk av med 1 million dollar, tilsvarende omtrent 5,7 millioner kroner.

Flere norske selskaper klarte seg helt til sluttfinalen, og det norske selskapet OilShaver kom på fjerdeplass i konkurransen med sin teknologi basert på fisketråling.

Nye anbefalinger til oljenæringen

Tråler inn oljeutslippene

Snur rumpa til oljesøl

Her er listen

Shell har vært eneste industripartner i konkurransen, og har bidratt med direkte støtte til de tekniske, operasjonelle og vitenskapelige delene av konkurransen.

Her er vinnerlisten:

1. plass: Elastec, Illinois, USA. 1 millioner USD

2. plass: NOFI, Tromsø. 300.000 USD

3. plass: Koseq, Puttershoek, Nederland.

4. plass: OilShaver, Norge.

5. plass: Cruical, Louisiana, USA

6. plass: Lamor, Finland

7. plass: Vor-Tek, California, USA

8. plass: OilWhale, Finland

9. plass: PPR, Washington og Alaska, USA

10. plass: Voraxial, Florida, USA

Se video av NOFIs bidrag her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.