IT

Norsk motorvei i Oracles nye servere

SUPERRASK: Sjef for Infiniband i Oracle, Eivind Rongved, har ledet utviklingen av det som kan blir servernes interne supermotorvei. Her avbildet i labben på Skullerud.
SUPERRASK: Sjef for Infiniband i Oracle, Eivind Rongved, har ledet utviklingen av det som kan blir servernes interne supermotorvei. Her avbildet i labben på Skullerud. Bilde: Oracle

Nå vil Oracle høste verdiene av Sun-oppkjøpet, og i kjent stil går toppsjefen Larry Ellison i strupen på IBM og HP. Sun fikk et voldsomt oppsving for ti år siden da selskapet reklamerte med at de var dotten i dott-com. Siden gikk det ikke så bra, men det vil Oracle rette på. Nå vil de erobre den ene skydotten etter den andre med Suns maskinvareteknologi.

Under åpningstalen på OracleWorld i San Fransisco denne uken demonstrerte Ellison det selskapet kaller "Exalogic Elastic Cloud".360 kjerner

En slik boks inneholder opptil 30 servere med til sammen 360 prosessorkjerner. Disse kan få talevansker når alle skal snakke med hverandre på kryss og tvers. Om det ikke var for et stykke norsk teknologi som Oracle fikk med på kjøpet da de kjøpte Sun – og som kan vise seg å være noen av de viktigste bitene i hele porteføljen: Infiniband.

Infiniband-teknologien kan føre sine aner tilbake til Norsk Data på 80-tallet med spirene til ideen om hvordan man skulle bruke superraske sammenkoblinger mellom datasystemer til å mangedoble ytelsen. Etter at ND gikk over ende, levde teknologien videre som Dolphin Interconnect.Nervesystemet

Det var mange som så potensialet i den nye sammenkoblingsteknologien, men i 2000 slo Sun til og kjøpte halvparten av Dolphin. Selskapet brukte teknologien til å bygge sammen mange servere for å tilby superdatamaskiner, såkalte HPC – High Performance Computing systems. Etter at Oracle kjøpte Sun, har de jobbet videre med Infiniband som nå er selve nervesystemet i selskapets nye lanseringer.

– Infiniband-teknologien er bygget opp på en måte som gir ekstrem båndbredde med svært lite latenstid. Det Oracle har utviklet er en tett integrasjon av program- og maskinvare for å gi Infiniband-ytelse i databaser og forretningsapplikasjoner. Det er bygget inn redundans og et integrert system for driftskontroll slik at vi kan møte kravene som stilles til forretningskritiske systemer, sier sjef for Infiniband i Oracle, Eivind Rongved.Kjerrevei

Rongved er naturligvis stolt av at den norske teknologien har fått en så sentral plass i en av de største lanseringene Oracle har gjort. Men han understreker at hastigheten i de nye systemene ikke bare skyldes den norske maskinvaren.

– Dette handler om et balansert system der vi kan se på Infiniband som en motorvei. For at det skal gå så fort som mulig, må bilene være klar over at det er en motorvei og ikke en kjerrevei. Det handler altså om å lage et system hvor databasen, java, datavarehuset og annen programvare er tilpasset den underliggende arkitekturen. Dette handler om balanserte systemer hvor de ulike delene er tilpasset hverandre, sier Rongved.Voldsom ytelse

Bevæpnet med Infiniband kan en Exalogicboks håndtere én million http-forespørsler i sekundet.

KLINER TIL: Det er ikke lett å være konkurrent når Oraclesjefen Larry Ellison trøkker til.

– Vi kan kjøre hele Facebook på to slike bokser. Og systemet er raskere og koster fjerdeparten av IBMs raskeste server, illustrerer Oracle-sjef Ellison.

I følge Oracle er Exalogic verdens første system som er bygget spesielt for å tilfredsstille selskapers behov for sikre private nettskyløsninger og som kan skaleres nesten ubegrenset. Ingen ubeskjeden påstand som sikkert både HP og IBM vil bestride.

Exalogic er bygget for å kjøre javabaserte applikasjoner, databaser, datavarehus med forrykende hastighet. Oracle har selvfølgelig tilpasset serveren best for sin egen programvare. Som eier av Java vil Oracle vise at Java går best på Oracles maskinvare, men den skal også kjøre tusenvis av andre applikasjoner på Linux eller Solaris. Exalogic kjører fletta av alt annet på markedet, ifølge selskapets egne tester.

Sammenlikninger av ytelsen til webapplikasjoner viser den voldsomme forbedringen i interne responstider som Infiniband bidrar til. Exalogic er opptil 14 ganger raskere enn standardplattformer. Den er fra to til tre ganger raskere på databasekjøringer, og den prosesserer java opptil 60 prosent kjappere.

Den nye teknologien dreier seg ikke bare om ytelse. Administrasjon trekker store kostnader, og i følge Ellison skal de nye integrerte systemene bidra til å senke dem med opptil 95 prosent.

Les mer om: