Norsk gründerselskap vil levere flytende solceller til hele verden

Sunlit Sea mener å ha funnet nøkkelen til hvordan flytende solceller kan bli lønnsomt for store deler av verden.

Norsk gründerselskap vil levere flytende solceller til hele verden
Norske Sunlit Sea ønsker å levere flytende solceller til hele verden. Foto: Sunlit Sea

Utenfor kysten av Asker ligger et flytende solkraftanlegg og dupper i sjøen. Det er her Sunlit Sea tester sine solcelleanlegg.

Testene har vært en suksess og innen utgangen av mars skal selskapet ha klart en semi-automatisert produksjonslinje på 8 megawatt (MW) per år.

– Vi jobber også med en helautomatisert produksjonslinje på sikt. Men det vil kreve en større kapitalinnhenting, forklarer gründer og solenergiekspert Per Lindberg til Teknisk Ukeblad (TU).

Vil helautomatisere produksjonen

Flytende solenergi har de siste årene hatt en eventyrlig vekst, med rask utbygging i land som Kina, Japan, Nederland og Sør-Korea. Kina har blant annet bygd flere anlegg på kunstige innsjøer i det som er nedlagte kullgruver. Mange anlegg er spesialdesignet for den enkelte lokasjon.

Sunlit Sea har som mål å helautomatisere og forenkle produksjonen, slik at man kan serieprodusere flytende solenergi. Løsningen er et enkelt, men solid design, der solcellene i praksis lamineres på toppen av en formpresset flottør i aluminium.

Flottøren er formpresset av britiske Whiston Industries, et selskap som er spesialisert på å forpresse karosseri for bilindustrien.

– Jeg tror vi er de første i verden til å bruke erfaringer fra bilindustrien for automatisk produksjon av flottører til flytende solenergi, sier Lindberg.

Den kompakte konstruksjonen gir lite vindfang, god kjøling og god hydrodynamikk.

Jakter 200 millioner

Innovasjon Norge vært med selskapet fra starten og bidratt med tilskudd, lån og rådgivning i ulike faser sammen med eiere og investorer.

– Uten støtten hadde vi ikke eksistert i dag. Innovasjon Norge har formidlet kontakt, hjulpet med profilering og vært en fin sparringpartner, sier Lindberg.

Til sammen har selskapet fått 33 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Men nå har selskapet engasjert Ernst & Young for å hente inn ytterligere 200 millioner. Målet er en rettet emisjon i løpet av sommeren.

– Å få opp storskala produksjon, trenger ikke ta så veldig lang tid. Fungerer den halvautomatisert linje, kan det gå fort, sier Lidberg til TU.

Lindberg har jobbet med solceller hele sitt liv, først som solenergiforsker ved Universitetet i Oslo, siden i Rec ScanCell i Narvik og flere år i Multiconsult. Han startet selskapet i 2019 sammen med IT-ekspert Eirik Larsen.

Flottørene de skal bygge kobles sammen i lange strenger, nesten som et trekkspill, noe som forenkler både transport i container samt installasjon på stedet. De mener også at designet vil tåle små bølger og bevegelser i sjøen, bedre enn andre design.

Slik ser de ut: Solcellene lamineres på en flottør av presset aluminium. Ill: Sunlit Sea
Les også

Stålkontroll på produksjonen

– Det er liten kunnskap om hvordan bølgene påvirker strømproduksjonen, sier Lindberg til TU. Men dette tenker han og Larsen å gjøre noe med. I det nye designet er det lagt inn integrerte sensorer som kalkulere hvordan bølgene påvirker strømproduksjonen.

– Slik får vi stålkontroll på hvor mye anleggene vil produsere, noe som gjør det lettere for produsentene å vite hvor mye strøm de kan regne med at kraftverket leverer, forklarer Lindberg. Andre sensorer måler vanninntrenging og annet som kan påvirke solcellenes produksjon.

– Målet vårt er å utvikle en robust teknologi som er bra på lang sikt, sier gründeren.

Han mener det hadde vært veldig gøy om Norge kunne blitt ledende på produksjon av flytende solenergi.

– Her i Norge fins all den erfaringen og kunnskapen som skal til, med metallurgisk industri, skipsfart, sjøfart og offshore virksomhet. Vi tror kvalitetsprodukter som dette vil egne seg godt å produsere her til lands, sier Lindberg som selv har bakgrunn fra Sverige.

De såkalte hengslene, eller boltene, som panelene sys sammen med er lagd av Strukturplast i Ålesund.

Ocean Sun med kontrakt i Kina

 I tillegg til Sunlit Sea jobber norske Ocean Sun med å etablere seg i markedet for flytende solenergi. TU har flere ganger omtalt selskapet som blant annet har levert flytende solenergi til et av Statkrafts vannkraftverk i Albania. Dere teknologi er basert på at solcellene legger på en membran på vannet.

I juni i fjor gikk det imidlertid galt med anlegget i Albania som ble dels ødelagt av sterk vind.

Ocean Su undertegnet i fjor en lisensavtale med kinesiske Sunneng Technology for et pilotanlegg på 1 megawatt (MW), utenfor Yantai, en storby med 6,5 millioner innbyggere.

Les også