IKT

Norsk elektronikksuksess

4. okt. 2001 - 07:30

Teknisk Ukeblad skriver i denne uken om Nordic VLSI, Chipcon og BlueChip AS, og hvordan de klarer å ligge først i utviklingen av standardkomponenter til morgendagens radiokommunikasjon. Innen såkalt RF-teknologi, som i dette tilfellet dreier seg om den nye kommunikasjonstandarden Blåtann (Bluetooth), har de to førstnevnte nettopp levert produkter med et stort markedspotensial.

Klar før jul

Nordic VLSI skal i løpet av høsten kunne levere sender/mottakerkretsen nRF903, som opererer i frekvensbåndene 433, 868 og 915 MHz. Utålmodige kan allerede få tak i prøveeksemplarer. Selskapet har også en sender/mottagerkrets for 2,5 GHz under utvikling som ventes å foreligge i prøveeksemplarer tidlig neste år.

Denne kretsen opererer i det såkalte ISM-båndet. Dette er frekvenser som opprinnelig var regulert av Etsi i Europa og FCC i USA til industrielle, vitenskapelige og medisinske anvendelser. De krever derfor ikke konsesjon av brukerne.

Ny plattform

Chipcon har på sin side utviklet en helt ny teknologiplattform som skal ligge til grunn for mange nye produkter i årene fremover.

Teknologiplattformen er kalt SmartRF 02. Selskapet har klart å utvikle radiofrekvensbrikker i CMOS, som er en konstruksjonsteknikk for silisium, mens de aller fleste konkurrentene bruker Bipolar- eller BiCMOS-teknologi.

Ren CMOS gir en rekke fordeler, slik som vesentlig lavere strømforbruk koblet med høyere pakketetthet. I tillegg gir det mye lavere produksjonskostnader. Bruken av CMOS gjør det også enkelt å bygge inn digitale mikrokontrollere og annen funksjonalitet på samme brikken som RF-kretsene.

Den første brikken som er bygd på den nye teknologiplattformen, CC1000, er en programmerbar sender/mottaker for frekvensene mellom 300 MHz og 1 GHz. I dette området kan brikken programmeres på hele 500 millioner ulike frekvenser.

Les mer i TU nr. 35, som kommer på nett og papir seinere i dag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.