OLJE OG GASS

Norge vil kutte i russisk fakling

FAKLING: Norge har forbudt brenning av gass, eller fakling, fra petroleumsvirksomheten. Nå vil norske myndigheter inngå et samarbeid med Russland om å redusere faklingen hos våre naboer i øst. Illustrasjonsbilde fra Mongstad.
FAKLING: Norge har forbudt brenning av gass, eller fakling, fra petroleumsvirksomheten. Nå vil norske myndigheter inngå et samarbeid med Russland om å redusere faklingen hos våre naboer i øst. Illustrasjonsbilde fra Mongstad. Bilde: Jim Heldal
Maiken Ree
22. feb. 2011 - 08:11
Vis mer

Russerne brenner mest gass i verden, med rundt 40 milliarder standard kubikkmeter (Sm3) gass som fakles hvert år. Norsk oljevirksomhet har alltid hatt et forbud mot brenning av gass, eller fakling, med unntak av det som er nødvendig sikkerhetsmessig på plattformene.

Etter ønske fra Arktisk Råd vil norske myndigheter, inkludert Oljedirektoratet (OD), belyse problemstillingene knyttet til utslipp av sot fra brenningen av gass i Russland og Norge.

Les også: Ser store muligheter for leverandørene

Vil spille på lag

Sot, eller såkalt black carbon, er fine partikler som produseres fra ufullstendig nedbryting av fossile brensler, søppel, tre eller annen biomasse. Det finnes sterke bevis på at sot i Arktis fører til klimaendringer ved oppvarming av atmosfæren og ved å smelte snø og is.

Steinar Njå, Oljedirektoratet
Sot, eller såkalt black carbon, er fine partikler som produseres fra ufullstendig nedbryting av fossile brensler, søppel, tre eller annen biomasse. Det finnes sterke bevis på at sot i Arktis fører til klimaendringer ved oppvarming av atmosfæren og ved å smelte snø og is. INVITERER TIL SAMARBEID: Steinar Njå. Oljedirektoratet

En av de største kildene til sot i Arktis er fakling fra oljeindustrien i Arktis. Et godt samarbeid med russiske myndigheter og ekspertise er viktig i denne sammenheng.

– Invitasjonen ble levert til Russiske politikere for et par uker siden. I første omgang er det russiske eksperter innen dette fagfeltet vi ønsker å få med på laget, sier prosjektleder i OD, Steinar Njå.



Sitter langt inne

Så langt er det ikke kommet på plass et formelt samarbeid med russerne, og Njå tror klimaaspektet sitter langt inne for våre naboer i øst.

– Det er mange som er skeptiske til debatten rundt CO2-utslipp og sot fra fakling. Det vil ta tid å modne, sier Njå.

OD har lenge vært en pådriver for å injisere gassen tilbake i reservoarene, slik at mer olje kan utvinnes, og for å utnytte gassreservene i stedet for å brenne dem opp. Som styremedlem i Verdensbankens initiativ for å redusere fakling, Global Gas Flaring Reduction Partners (GGFR), er Norge aktive i debatten om redusert fakling.

– Da GGFR-initiativet ble etablert, ble det dreiet mot å utnytte gassen på en god måte. Vi fortalte om våre erfaringer med injeksjon av gass, som fører til at vi får mer olje ut av feltene våre. Den økonomiske siden av å ikke fakle gassen har blitt godt mottatt, sier Njå.



Også bilateralt

Prosjektet via Arktisk Råd blir også underbygget av et bilateralt prosjekt, hvor Olje- og energidepartementet har dialog med de respektive russiske departementene om redusert fakling.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Russiske myndigheter har nylig gitt oljeselskapene på russisk sokkel pålegg om å redusere gassbrenningen med 95 prosent innen 2012. I lys av dette har det vært dialog mellom myndighetene, men også som et forsøk på å få norsk industri på banen.



Reinjisering

Tanken er at norske leverandører kan bidra som konsulenter eller med sin teknologi innen reinjisering av gass.

– Flere av de russiske feltene er kommet så langt i produksjonsfasen at det vil ikke være lønnsomt å innføre systemer for gassinjeksjon. For nye feltutbygginger er det innført systemer for dette. Men som alt annet tar det tid å få det implementert, sier Njå.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.