KRAFT

– Norge taper landskampen

Trond Gram
1. juni 2009 - 10:12

Flere tusen vindturbiner skal installeres i Nordsjøen de neste årene.

Europeisk industri er i ferd med å posisjonere seg i land som Storbritannia, Tyskland og Danmark for å kunne få oppdrag i en industri i sterk vekst.

Stort potensial

Totalt er potensialet for offshore vindkraft, som er det store vekstområdet i tiden fremover, på rundt 70 gigawatt i Europa.

Bare 1,5 prosent av dette er utbygd.

– Mulighetene for norsk industri er enorme, ut i fra ressursene og vår evne til å produsere energi. Vi har midlene som skal til, hvis vi ønsker det, sier Tore Tomter, fagsjef for fornybar energi i Siemens Norge.

Kan bli betydelig industri VILKÅR: Tore Tomter i Siemens mener Norge er i ferd med å gå glipp av muligheten til å bygge opp en stor vindkraftindustri.
Kan bli betydelig industri VILKÅR: Tore Tomter i Siemens mener Norge er i ferd med å gå glipp av muligheten til å bygge opp en stor vindkraftindustri.

Kan bli betydelig industri

Norge har med andre ord muligheter til å bygge opp en betydelig industri innen vindkraft, men da må det ifølge Tomter en politisk vilje til og den ser han ikke.

Norsk satsing på vindkraft er forsvinnende liten i forhold til andre land rundt Nordsjøen.

Det Danmark gjorde for en del år siden var å sette opp elavgiften og støtte en vindkraftindustri som i dag sysselsetter over 20.000 mennesker.

Det betyr at store multinasjonale selskaper som blant annet Siemens ser til andre land når de skal lokalisere sin vindkraftsatsing.

Siemens er store i Danmark, etter at de kjøpte opp det danske vindkraftselskapet Bonus.

Nylig åpnet de også sitt europeiske hovedkvarter for vindenergi i Hamburg, noe som skapte 60-70 lokale arbeidsplasser.

Hvorfor etablere i Norge?

– Det som skjer rundt Nordsjøen er at de store aktørene kommer til å etablere seg der markedet er. Denne landskampen taper Norge. Tyskland, Storbritannia, Sverige og Danmark har tydelige ambisjoner på dette området og vindkraftbransjen kommer til å forsterke seg i disse områdene, sier Tomter.

– De multinasjonale selskapene har alt etablert seg i området og vil forsterke sin tilstedeværelse. Hvorfor skal de da etablere seg i Norge også? Det blir mindre og mindre albuerom for norsk industri å etablere seg i. Vi er i ferd med å tape den landskampen, legger han til.

Han mener norske myndigheter i større grad må koble industripolitikk med energipolitikk og se helheten.

Bygger kun i utlandet

– På alle mulige måter er rammevilkårene bedre utenlands. Du har faste feed-in-tariffer i mange land og vet hva du kan forholde deg til, sier Per Bull Haugsøen, administrerende direktør i vindkraftselskapet Owec Tower.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

De leverer blant annet tårnkonstruksjonene til verdens største vindmøller til havs, Talismans Beatrice Wind Farm utenfor Skottland.

– Det er mange land som kjører piloter på dette nå. I Norge er det veldig lite. Det er Hywind, men disse flyterne ligger langt inn i fremtiden. Skal vi gjøre noe i dag må vi ta tak i den teknologien som ligger der. Men der har myndighetene ingen visjoner, sier han.

– Vi ser kun på fabrikasjon i andre land. Vi sitter tilfeldigvis i Norge. Her er det unik kompetanse som vi kan øse av. Men vi foretrekker å samarbeide med verksteder som er plassert i de nøkkellandene vi er til stede, sier Haugsøen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.